Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon piyasalarındaki son 25 yılın en büyük rallisinin kurumsal yatırımcıları yeterince ikna edememesiyle Japon şirketlerin toplam yatırımlarındaki hisse senedi payı Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Ülkenin sigorta şirketleri, bankaları ve tröst bankaları Japon hisselerindeki varlıklarını, toplam piyasa değerinin yüzde 28'ine düşürerek, 31 Mart'tan bu yana en düşük seviyeye işaret etti. Hisselerin, toplam yatırımlara payı 1988'de yüzde 44.1'den rekor kırmıştı. Fukoku Mutual Life Insurance Co. ve Sompo Japan Nipponkoa Asset Management Co., Japon Başbakan Shinzo Abe'nin deflasyonu aşma ve sürdürülebilir büyüme kaydetmeye yönelik politikalarının başarısız olacağını düşünüyor.

Japon ekonomisini yeniden canlandırmak ve 15 yıllık deflasyonun para biriktirmeyi kârlı hâle getirmesinin ardından yatırımı desteklemeye çalışan Japonya Merkez Bankası para tabanını ikiye katlarken, Abe de kamu harcamaları, vergi reformu ve daha serbest piyasa vaadinde bulundu. Abe'nin göreve gelme imkanının ortaya çıktığı Kasım ortalarından bu yana Japon hisse senetlerinde her hafta net satıcı pozisyonunda olan kurumlar 14 Haziran'a kadar geçen sürede toplamda 6.2 trilyon yenlik hisse sattı.


Neredeyse hiçbir Japon yatırımcının reel ekonominin çok fazla iyileşeceğine inanmadığını ifade eden Fukoku Mutual Life'ın yatırım yöneticilerinden Ichiro Yamada, önceki hükümetlerin ekonomiyi düzeltmekte başarısız olduğunu, bu nedenle de kimsenin çok fazla umudunun olduğunu belirterek, "Abenomi beklentilerine dayanrak portföy değiştirmek çok zor" dedi.

Topix Endeksi Ocak-Mart döneminde yüzde 10 tırmanarak 1988'den  bu yana en iyi çeyreğini kaydetti. Endeks 2012'nin son çeyreğinde de yüzde 17 primlenmişti. Ancak Topix Endeksi Mart'tan bu yana sadece yüzde 3 yukarıda seyrediyor.