Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'deki kemer sıkma programlarından etkilenmemiş olan Konservatifleri çekmeye çalışırken, İşçi Partili muhalefeti, kabul edilebilir bir alternatif plan bulma baskısıyla karşı karşıya bırakan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, seçim yılı olan 2015'teki harcama kesintisi planlarını açıkladı.

Parlamentoda dün 11.5 milyar sterlinlik (17.5) bütçe kesintisi açıklayan Osborne, yerel hükümetler ve sosyal refah pahasına savunma, okul ve hastanelerdeki harcamaları korudu ve bilim ve ulaşım altyapısı sarfiyatını artırdı.

İşçi Partili'lere alternatif planlarının ne olduğunu soran İngiliz bakan, adeta Parlamento önünde muhalefetle alay etti. İşçi Partili Hazine sözcüsü Ed Balls, Osborne'un ekonomik başarısızlıklarının bedelini ödemek için harcama kesintisi yapmak zorunda kaldığını ileri sürdü. Ülkeden gelen son vereler, ilk çeyrekte artı büyüme kaydeden ekonomideki toparlanmanın  seyrinde ilerlediğine işaret etti. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King bu hafta büyümenin hâlen tatmin edici seviyelerden çok uzakta olduğunu söyledi.

Tüm ifadelerin bir hayli siyasi ve İşçi Parti'yi tuzağa düşürmeye yönelik olduğunu ileri süren Warwick Üniversitesi siyaset profesörü Wyn Grant, Osborne'un İşçi Partisi'ni çıkarcı olarak göstermeye çalıştığını söyledi.

Osborne, Londra hükümetinin 2015'ten itibaren emeklilik maaşları hariç toplam sosyal harcamalarını azaltacağını açıkladı. Bütçe Sorumluluk Ofisi'nin harcama denetmenleri, bakanları sınırları aşmaları hâlinde uyaracak.

Planlarını ve ekonomik stratejilerini ortaya koyduklarını söyleyen Osborne, Balls'a ithafen dile getirdiği sözlerinde "Bunlara karşı çıkanlar ya alternatif bir seçenek sunar ya da alanı terk eder" dedi.