Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, ABD'de beklenenden daha iyi çıkan kişisel harcamalr ve işsizlik başvuruları verilerinin ardından yükselişini üçüncü güne taşırken, emtia grubu sıçrama yaptı. İtalya ve İspanya tahvilleri, Avrupa Birliği maliye bakanlarının zor durumdaki bankalara destek konusunda anlaşmaya varmalarının ardından, tahvillerdeki yükselişlere öncülük etti.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.7 yükselişle, New York saati ile 09:39'da, 1,613.89 puana çıktı ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.72lik bir yükseliş gerçekleştirdi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 0.4 yükseldi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi altı baz puan düşerek yüzde 2.48'e geriledi ve İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 17 baz puan düşerek yüzde 4.54'e indi. Yen dolar karşısında yüzde 0.6 düşerek 98.30 seviyesine geldi ve Çin'de yedi gün vadeli repo faizi düşüşünü beşinci güne taşıdı.

ABD'de tüketici harcamaları Mayıs ayında sıçrama yaptı ve işsizlik başvuruları geçen hafta düştü. Avrupa Birliği maliye bakanları, bankalardaki zararları özel sektör kreditörlere yüklemek, kamu desteğini düzenlemek ve euro Bölgesi'nin 500 milyar euroluk (652 milyar dolaer) kurtarma fonunun rolünü belirlemek üzere bir çerçeve konusunda anlaşmaya vardı. Küresel hisse senetlerinin değeri, Fed'in piyasalardaki yükselişleri destekleyen varlık alım programını azaltabileceğini açıklaması ve Çin'de yükselen bankalararası faizlerin dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri ile Haziran ayında 3 trilyon dolardan fazla eridi.

Amsterdam'da ING Groep NV gelişmiş piyasalar borç strateji müdürü Padhraic Garvey, "Genel konu, Fed'in 'panik yapmayın ve tahvil piyasaları istikrar kazanıyor' mesajı vereceğini beklememiz gerektiği şeklinde," dedi ve "AB'nin bankacılık konusunda anlaşmaya varabilmesi için alacağı mesafe var, ancak doğru yoldayız" değerlendirmesinde bulundu.

(16:50'de güncellendi)