Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin ilk çeyrek ekonomik büyümesini aşağı yönlü revize etmesinin Fed'i teşvikleri azaltmaktan alıkoyacağı spekülasyonu üzerine Asya Borsaları yükseldi; MSCI Asya Pasifik Endeksi 9 ayın en büyük sıçramasını kaydetti.

Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi Samsung Electronics Co. yüzde 6 primlendi. Industrial&Commercial Bank of China Ltd., Çin'in sanayi şirketlerinin kâr büyümesinin Mayıs'ta hızlanmasının ardından Hong Kong borsasında yüzde 2.3 değer kazandı. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., külçe altının 4 gündür ilk kez değerlenmesiyle yüzde 7.4 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.9 kazançla 128.60 puana çıktı. Değer kaybeden her hisseye karşılık 7 hissenin değerlendiği endeks 14 Eylül'den bu yana en büyük kazancına işaret etti. Endeks Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin Amerikan ekonomisinde sürdürülebilir ilerleme kaydedilmesi hâlinde tahvil alımlarının azaltılabileceğini söylemesinin ardından 20 Mayıs'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 13 düştü.

Merkez bankası açıklamaları ile yumuşak verilerinin birleşiminin insanlara, toparlanmanın tarihin en zayıf düzeylerinde olduğunu ve politika hamlelerinin acil olmadığını hatırlattığını söyleyen Perpetual Ltd.'un yatırım piyasaları araştırma müdürü Matthew Sherwood, ancak tahvil alımlarının azaltılması riskinin ortadan kalkmadığını belirtti.

Japon Topix Endeksi yüzde 2.2, Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 2.5 yükseldi. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 3.1 primlendi. Tayvan'ın Taiex Endeksi yüzde 1.2, Singapur'un Straits Times Endeksi yüzde 1.4, Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.7 ve Yeni Zelanda'daki NZX 50 Endeksi yüzde 0.5 arttı.