Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Tüketici Güven Endeksi, haziran ayında geçen aya göre yüzde 1,6 oranında azaldı. Mayıs ayında 77,5 olan endeks haziran ayında 76,2 değerine düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksini yayımladı. Endeks, haziran ayında geçen aya göre yüzde 1,6 azaldı. Mayıs ayında 77,5 olan endeks, 76,2 değerine geriledi.

-Tasarruf ihtimali yüzde 4,6 arttı-

Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,6 arttı. Mayıs ayında 25,3 olan endeks, haziranda 26,4 değerine yükseldi. Bu yükseliş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığını gösteriyor.

Mayıs ayında 104,7 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2,6 oranında azalarak, haziran ayında 102 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığına işaret ediyor.

Hanenin gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisi endeksi de bir önceki aya göre yüzde 2,1 oranında azaldı. Mayıs ayında 94,4 olan endeks değeri haziran ayında 92,4 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.

Mayıs ayında 85,4 olan gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi endeksi de bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında azalarak, haziran ayında 84,1 değerine düştü. Bu azalış, işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki yükselme nedeniyle gerçekleşti.

-Tüketici güven endeksi nasıl hesaplanıyor?-

Tüketici güven endeksi hesaplanırken, aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülüyor ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanıyor.

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilirken, endeksin 100'den büyük olması Tüketici Güveninde iyimser, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

AA