Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'ın cari açığının daralması ve Güney Kore'nin ekonomik büyümesini yükseltmesi üzerine gelişen piyasalar endeksi 9 ayın en büyük 3 günlük artışını kaydetti.

Samsung Electronics Co. ve Hyundai Motor Co., Güney Kore'nin göstergesine Eylül'den bu yana en büyük sıçramasını kaydettirdi. Hindistan'ın S&P BSE Sensex Endeksi 2 haftanın en büyük artışını kaydederken, rupi rekor düşükten geri sıçradı. Won ve Malezya ringgiti, Fed'in teşvikleri azaltmaktan kaçınacağı spekülasyonu üzerine ralli yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.3 artışla 913.94 puana tırmanarak, yüzde 2.1 yükseldiği 2 günlük kazancını genişletti. Güney Kore maliye bakanlığı 2013'e ait büyüme tahminini yüzde 2.3'ten yüzde 2.7'ye yükseltti. Hindistan'ın cari açağı önceki çeyrekteki rekor seviyesinden düştü. ABD ilk çeyrek büyümesini aşağı yönlü revize etti.

Hisselerin sert düşüşün ardından istikrar sağlamaya başladığını, bölge paralarının da ABD'nin parasal genişleme önlemlerinin, veriler zayıf olmayı sürdürdükçe devam edeceği beklentisiyle toparlandığını söyleyen Daiwa Asset Management Ovt.'nin hisse müdürü David Pezarkar, Güney Kore ve Hindistan'dan gelen rakamların da beklentileri yatıştıracak gibi göründüğünü söyledi.

Gelişen piyasalar endeksi bu ay yüzde 9.3 düşüşle, Mayıs 2012'den bu yana en sert aylık düşüşüne işaret etti. Endeks bu yıl Fed'in hisse senetlerindeki kazançları destekleyen tahvil alımlarını azaltacağını söylemesi ve yatırımcıların da Çin'in yüksek fonlama maliyetlerinin Asya'nın en büyük ekonomisinin büyümesini yavaşlatacağını speküle etmesiyle yüzde 13 düşerek 1998'den bu  yana en kötü yarı yıl performansını sergiledi.