Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de gösterge faiz swapları ve bankalararası kredi oranı, merkez bankasının nakit sıkışıklığını gidermek için seçici olarak fon eklemesi yaptığı sinyalleriyle 5. gününde de düşerek, 2 ayın en uzun süreli kaybına işaret etti.

Şanghay saati ile 15:55 sonrasındaki bankalararası piyasalardaki gecelik kredilerle yapılan yaklaşık 10 işlemin faizi 3.5 ila 4 oldu. Günlük ortalama olan yüzde 5.51'in altındaki bu rakamlar, günün en düşük rakamlarıydı. Çin Merkez Bankası bu hafta nakit sıkışıklığının para piyasasını çalkalandırmasına izin vermeyeceklerini, ancak likidite desteklerinin de ekonomiye yardımcı olmak için kredi veren bankalar odaklı olacğaını söyledi.

Hong Kong'Tai Credit Agricole CIB stratejistlerinden Dariusz Kowalczyki PBOC'nin son kredi mercii olmaya devam ederek, sistemik tehditleri önleyeceğini, ve ancak likidite durumunu yalnızca kademeli olarak iyileştirmeye çalışarak, piyasayı istikrarsız bölgede bırakacağını  söyledi.

Diğer tarafta 7 günlük repo faizini dalgalandırmak için gereken 1 yıllık faiz swapı 6 baz puan düşerek yüzde 3.85'e geriledi. Faiz swapları 20 Haziran'da yüzde 5.06 seviyesinden tüm zamanların en yükseğini kaydederken, bu ay 54 baz puan sıçrayarak Ocak 2011'den bu yana en büyük artışını kaydetti.

Ulusal Bankalararası Fonlama Merkezi'nin ağırlıklı ortalamasına göre 7 günlük repo oranı 55 baz puan düşerek yüzde 6.74'e indi. Çin'in 7 günlük repo faizi 20 Haziran'da yüzde 12.45'ten rekor kırarken, bu ay 193 baz puan tırmandı. Gecelik repo faizi geçtiğimiz haftaki yüzde 13.91 rekorundan bugün yüzde 5.57'ye geriledi.