Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'ndaki (BESYO) İnsan Performans Laboratuvarı'ndaki cihaz, insan kaslarına 15 dakika elektrik akımı vererek iki-üç haftalık antrenman etkisi gösteriyor.

AÜ BESYO öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kale, AÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nun sportif anlamından insan performans, biyo kimya, biyo teknik ve yükselti, oyun analizi laboratuvarlarının bulunduğunu belirterek, bu laboratuvarlarda sporcu performanslarını değerlendirdiklerini kaydetti.

Çeşitil branşlardaki milli takım sporcularına ve Eskişehirsporlu futbolculara performans desteği sağladıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kale, "Bu laboratuvarlarda antrenmanların sporcular üzerindeki etkisini görüyoruz. Doğu Almanya'daki ekolunu Türkiye'ye uyguladık. İnsanların antrenman performanslarını en üst seviyeyle getirip turnuvalarda en iyi performanslarını göstermelerini sağlıyoruz. Bu anlamda Avrupa'nın sayılı üniversitelerden biriyiz" dedi.

- "Türkiye'de bilimsel anlamda ilk kez biz kullanıyoruz"

Yrd. Doç. Dr. Kale, İnsan Performans Laboratuvarı'nda bulunan ve vücudun istenilen bölgelerine elektriksel uyarım vererek kasları çalıştıran cihazla kasın kuvvet artışı sağladıklarını bildirdi.

Sporcuların performanslarını ve kuvvetlerini artırdıklarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Kale, şöyle devam etti:

"Üst düzey yöneticiler ve yoğun çalışanlar çok fazla spor yapma imkanı bulamıyor. Bu cihaz, fiziksel sağlıklarını üst seviyeye getirmek amacıyla kısa sürede ağırlık antrenmanı yaptırıyor. Normal bir ağırlık antrenmanı yapıldığında kas gruplarına bağlı 1,5 saat zaman alıyor. Bu alet sinirsel dokuyu uyarıyor. 15 dakikalık bir süreçte iki-üç haftalık antrenman etkisi gösteriyor. Sporda kişisel antrenörlüğe doğru gidiliyor. Performans artırıcı bu cihaz bir çantaya konulup isteniler yere götürülebiliyor. Türkiye'de bilimsel anlamda ilk kez biz kullanıyoruz. Etkisi iki ya da üçüncü günde çıkıyor. 6 hafta boyunca çalışılması gerekiyor. Bu sürenin ardından performans artışı sağlıyor. Bayan ve erkek hentbol milli takımlarımızı Mersin'deki 17. Akdeniz Oyunlarına bu cihazla hazırladık. Bu cihazın selülit programı dahi var. Rehabilitasyon ve sağlık amaçlı da kullanıyor."

AA