Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de askıda konut satışları Mayıs ayında son altı yılın en büyük artışını göstererek, sanayi sektöründe daha büyük gelişmeler olacağına işaret etti.

Askıda konut satışları endeksi yüzde 6.7 yükselerek 112.3 olurken Aralık 2006'dan bu yana en yükseğe ulaştı. Endeksteki bu artış, ekonomistlerin Nisan 2010'dan bu yana en yüksek tahminleri yaptığı Bloomberg anketindeki bütün beklentilerin üzerinde gerçekleşti.   

Daha yüksek oranda kontrat yapılması, satın almaktan çekinen ABD vatandaşlarının mortgage faizlerinin yükselmeye başlamasıyla piyasaya girdiğini gösteriyor. İkinci el konutların satışlarında daha fazla artış olması, muhtemelen ev eşyası ve mobilya sektörünün toparlanmasına cesaret verecek ve ekonomik büyümeye de katkıda bulunabilecektir.

Janney Monthomery Scott LLC'nin şef sabit gelir stratejisti Guy Lebas, "Konut piyasası oldukça sağlıklı. İkinci el ya da yeni bir ev satın aldığınızda, mobilya almanız da lazım. Böylece konut satışlarındaki büyük artışlar, büyümeyi destekleyecek yan faydalar da sağlıyor" dedi.

Askıda konut satışları Nisan ayında ilk açıklanan yüzde 0.3 artışlık veri revize edilerek yüzde 0.5 gerilemişti.

Bloomberg anketine katılan 43 ekonomistin satışlarla ilgili tahminleri yüzde 0.9 gerileme ile yüzde 5.5 artış arasında değişiklik göstermişti.

Bugün açıklanan veriler askıda konut satışlarının Mayıs 2012'den bu yana yüzde 12.5 yükseldiğini gösteriyor.