Advertisement
HABERLER ABONE OL

Azerbaycan Şah Deniz alanındaki doğalgazın Avrupa'ya taşınması amacıyla kurulacak Şah Deniz Konsorsiyumu'nun Trans Adriyatik Boru Hattı'nı (TAP) tercih etmesinin ardından, TAP yönetimi BOTAŞ'a ortaklık için kapılarının açık olduğunu açıkladı.

Trans Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) Kurumsal İletişim Sorumlusu Aida Boll, AA muhabirinin Türkiye'den BOTAŞ' ile olası ortaklık görüşmelerine nasıl baktıklarının yönündeki sorusuna, "TAP'ta projeye katılmak ortak olmak isteyenlere her zaman kapımız açıktır" cevabını verdi.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ile Türkiye'ye gelecek olan Azeri gazını Türkiye'nin batı sınırından Avrupa'ya TAP ulaştırabileceğini belirten Boll, "TANAP son derece önemli bir boru hattı. Biz TAP'ın bağlantısını Türk-Yunan sınırdan yapmak istiyoruz. TAP, 2011 yılında TANAP'la bir mutabakat zaptı imzalamıştı ve o günden bu yana kadar da TANAP'ın teknik tarafı ile ilgili olarak yakın bir işbirliği içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

En büyük rakibi olan Nabucco Batı'ya göre 500 kilometre daha kısa olan ve ticari olarak daha avantajlı olduğu belirtilen TAP'ın kesin yatırım planının bu senenin sonuna doğru açıklanacağını belirten Boll, "TAP bu yılın sonuna doğru kesin yatırım planının tamamlamaya çalışacak. TAP, Şahdeniz Konsorsiyum'unun kesin yatırım planını açıklayacağı Ekim 2013 tarihinden bir ay önce açıklamayı planlıyoruz. Bunun devamında boru hattının inşaatını için çalışmalarına başlayacağız. Boru hattının kurulumuna 2014 yılında başlamayı düşünüyoruz. Kurulum yaklaşık 4 sene sürecek" açıklamasını yaptı.

TAP'ın çalışmalarının Şahdeniz Konsoriyumu ile işbirliği içerisinde sürdürüleceğini bekirten Boll, "TAP'ın toplam kapasitesi yıllık 10 milyar metreküp. Bu Avrupa'da 7 milyon evin ihtiyacını karşılayabilecek bir miktar. Bu kapasite Hazar havzasındaki gaz tedariki arttıkça kolaylıkla 20 milyar metreküpe yükseltilebilir" ifadelerini kullandı.

TAP Genel Müdürü Kjetil Tungland de konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaparak,TAP'ın Şahdeniz II gazının Avrupa pazarına transfer edilmesi için seçildiğini belirtti. TAP'ın 870 km uzunluğunda olacağını belirten Tungland, "Şahdeniz II Konsorsiyumu'nun TAP'ın lehinde bir karar vermesinde son derece memnunum. Bu Güneygaz Koridoru'nda ilk ve en önemli adım. Daha ileri baktığımızda, Güneygaz Koridoru'nun Avurpa'nın enerji güvenliğinin sağlanmasında büyük bir rol oynayacak ve enerji kaynaklarını Batı ve Güneydoğu Avrupa piyasalarında çeşitlendirecek" dedi.