Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:10'da güncellendi)

ABD'de imalat, otomobil satışları ve emlak piyasasındaki kazançların desteğiyle yükselerek, Haziran ayındaki düşüşü toparladı.

Arizona merkezli Institute for Supply Management (ISM) grubundan yapılan açıklamaya göre imalat endeksi Mayıs ayında 49'dan Haziran ayında 50.9'a yükseldi. Bloomberg tarafından görüşleri alınan 85 ekonomistin tahmin medyanı 50.5'e artış olarak gerçekleşti. 50'nin altındaki rakamlar daralmaya işaret ederken, üzerindeki rakamlar genişlemeyi gösteriyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 49 ile 52 arasında değişiklik göstermişti.

Otomobil ve ev eşyalarına olan talebin devam etmesi zayıf stoklarla birleşerek ABD'deki siparişlere ve üretime destek oluyor. Avrupa'nın daralmadan çıkmasıyla ihracattaki büyümeyle birlikte bütçe kesintilerinin azalan etkisi, ABD imalatçılarının ilerleyen dönemlerde de yararına olacak bir unsur olarak görünüyor.

New Jersey'de bulunan Stone & McCarthy Research ekonomik analistlerinden Terry Sheehan, "Birinci vitesteyiz. Durum iyiye gidiyor ama değişken. Bazı ufak iyimser şeyler var fakat şu noktada coşkulu bir gelişim görmemiz zor" yorumunu yaptı.

Geçen ay Mayıs ayına göre üretim endeksi 48.6'dan 53.4'e, yeni siparişler 48.8'den 51.9'a, ihracat talebi ise 51'den 54.5'e yükselmişti.

Bütün bunlara rağmen fabrika verimleri 48.7'ye düşerek Eylül 2009'daki 50.1'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

(18:10'da güncellendi)