Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in bankalararası fonlama krizinin yatırımcıların kazanç büyümesinin duracağı ve ekonominin yavaşlamasıyla temerrütlerin görülebileceği yönündeki endişelerini artırmasıyla ülkedeki bankalalrın değerlemeleri en düşük seviyelerine yaklaştı.

Piyasa değeri bakımından dünyanın en değerli bankası Industrial&Commercial Bank of China Ld. geçtiğimiz hafta Hong Kong Borsasındaki işlemlerini tahmini kazançlarının 5.3 katından kapadı. Analistlerin medyan tahminleri, Pekin'deki bankanın 2013'te 41 milyar dolar kâr açıklayabileceği yönünde. NEt gelir tahmini 20 milyar dolarda seyreden Wells Fargo&Co., kazançlarının 11 katından fiyatlanıyor.

Yatırımcıların Çinli bankalarda yaşadığı hayal kırıklığı, gölge bankacılığı ve yeni kredileri eski kredileri ödemekten uzaklaştırılarak ekonomik üretkenliliği desteklemeye kaydırılması hamlelerinin, kazançları zayıflatacağı ve kötü kredileri tırmandıracağı endişelerini yansıtıyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping geçtiğimiz hafta Çin'in yeni liderlerinin daha yavaş büyümeyi tolere edeceklerini söyledi.

Bankacılığın altın çağının sonuna gelindiğini belirten Sanford C. Bernstein&Co.'nun analistlerinden Mike Werner, yatırımcıların bankalarda daha fazla piyasa disiplinin devreye gireceğinin farkına varmak zorunda olduğunu söyledi.

ICBC ve 3 yerli rakibi China Construction Bank, Agricultural Bank of China Ltd. ve Bank of China Ltd.'ın hisseleri geçtiğimiz ay Hong Kong'taki işlemlerde ortalama yüzde 12 düşerek bu yılki kazançlarını  sildi ve yüzde 7.1 düşüş kaydeden Hang Seng Endeksi'nin de gerisinde kaldı.

Bankaların hisseleri Şanghay'da da ortalama yüzde 9 değer kaybetti.