Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük bankalarından 13 tanesi Avrupa Birliği tarafından gizlice iş birliği yaparak 10 trilyon dolarlık kredi türevleri sektöründe rekabete zarar vermekle suçlanıyor.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada AB yetkililerinin 13 banka, veri sağayıcısı Markit Group Ltd. ve International Swaps & Derivatives Association'a işlemlerin kredi türevleri piyasasına girmesini engellediklerine dair bir mektup gönderdi.   

Bu araştırma Brüksel merkezli komisyonun finansal sektöre yönelik gerçekleştirdiği operasyonlardan yalnızca bir tanesiyken, bankaların işbirliği yaparak İngiltere ve Avrupa gösterge faiz oranlarını manipüle edip etmediği de bu soruşturmalardan bir tanesi. AB antitröst düzenleyicisi Joaquin Almunia CDS olaylarına da dahil olan bazı bankalarla Libor ve Euribor konularında açılan soruşturmaları bu sene sonuna kadar halletmeyi hedeflediğini dile getirdi.

Avrupa Birliği Nisan 2011'de çoğunluğu Wall Street'in en büyük bankalarının sahip olduğu veri sağlayıcısı Markit ile Avrupa bankalarının piyasa bilgileri konusunda işbirliği yapıp yapmadığını araştırdı.

Komisyon tarafında yapılan açıklamada CDS soruşturmasının içerisindeki bankaların Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG, Morgan Stanley, Barclays Plc, Bank of America Corp., HSBC Holding Plc, Royal Bank of Scotland Group Plc, BNP Paribas SA ve UBS AG bulunuyor. JPMorgan'ın bir branşı olan Bear Stearns da komisyon tarafından bu isimler arasında listelendi.