Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Traderlar Çin Merkez Bankası'nın bu Salı açık piyasası operasyonlarında bulunmayacağını açıklayarak, bankacılık sisteminden nakit çekmeyeceğini ya da enjekte etmeyeceğine işaret etti.

Banka bu operasyonlarını düzenli olarak salı ve perşembe günleri yürütüyor. PBOC geçtiğimiz hafta likidite şartlarını sıkılaştırmasa da, gayriresmi kredilerin kontrol altına alınmasına yönelik duruşunu değiştirmeyeceğine işaret ederek düzenli uygulamasını geçici olarak iptal etti.

Merkez bankasının nakit darlığındaki finansal kuruşlara acil durum fonu enjekte etmesinin ardından Mayıs'ta başlayan likidite sıkışıklığı son seanslarda gevşedi.

Bankalararası borçlanma maliyetleirnin göstergesi olan 7 günlük geri alım faizi pazartesi kapanışta yüzde 5.45'Ten yüzde 4.71'e gerilese de, yüzde 3.30 ortalamasının üzerinde seyretmeye devam etti. Çin'in 7 günlük repo faizi geçtiğimiz ay yaklaşık yüzde 30 tırmandı.

Çin'de bu hafta 46 milyar yuanlık tahvil ve repo kontratının vadesi doluyor. Banka önceki hafta para piyasasına 28 milyar yuan enjekte etmesinin ardından geçtiğimiz hafta da 25 milyar yuan verdi.