Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yenin 4 haftanın en düşüğünden işlem görmesi ve ABD'de imalatın beklenenin üzerinde ilerleme kaydetmesiyle Tokyo Borsası yükseldi; Topix Endeksi 3 ayın en büyük 3 günlük rallisini genişletti.

Satışlarının yüzde 31'ini Kuzey Amerika'da yapan otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.7 primlendi. Enerji üreticileri Topix Endeksi'ndeki 33 alt gruptaki kazançlara öncülük ederken, otomobil üreticileri endekse en fazla desteği sağladı. Tokyoı Electric Power Co., santrallerinden birindeki reaktörlerini başlatmak için başvuracağı haberi sonrasında yüzde 7.7 değerlendi.

Topix Endeksi yüzde 1 kazançla 1,162.36 puana çıktı; endeksteki işlem hacmi ise 30 günlük güniçi ortalamanın yzüde 22 altında kaldı. Endeks son işlem gününde yüzde 7.6 tırmanarak 8 Nisan'dan bu yana en büyük sıçramasına işaret etti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 artılla 13,966.94 puana yükseldi.

Amerikan ekonomisinin beklentilerin üzerinde seyredeceğini ancak her zaman kusursuz olmayacağını söyleyen DIAM CO.'nun portföy yöneticisi Kuninobu Takeuchi, Japon şirketlerin kazançlarının da yen tahminlerinin bir hayli konservatif olmasından ötürü tahminleri aşacağını öngördü.

Topix Endeksi dün itibariyle 22 Mayıs'taki 5 yılın zirvesinin yzüde 9.8 altında seyrediyor. Endeks bu yıl Japonya'nın deflasyonu aşacağı ve sürdürülebilir büyümeye ulaşacağı iyimserliğiyle yüzde 34 tırmandı.