Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:45'te güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların fiyatların geçen hafta son 34 ayın en düşük seviyesine inmesinin fiziki alımları getirebileceği beklentisine ağırlık vermeleri ile birlikte, iki günlük yükselişinin ardından yatay seyrediyor.

Altın vadeli kontratları geçen çeyrekte, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin teşviklerin bu yıl daraltılabileceğini söylemesi ile birlikte, yüzde 23 düştü ve en az 1975 yılından bu yana en sert çeyrek dönem düşüşünü gerçekleştirdi. ABD'de 5 Temmuz'da Haziran ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Marex North America LLC, dünkü değerlendirmesinde, Asya bölgesinden gelen fiziki talebin "güçlü" kalmaya devam ettiğini belirtti.

Altın bu yıl, bazı yatırımcıların metalin varlık koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerinin ardındından yüzde 25 düştü ve bu düşüş ile birlikte, altın destekli exchange traded fonların (ETF) varlıklarının toplam değeri 58.7 milyar dolar eridi. ETF varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 1.5 ton düşerek 2,043.9 tona indi ve Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Dünkü azalma son iki haftanın en küçük çaplı düşüşüydü.

Londra'da VTB Capital analisti Andrey Kryuchenkov, "Son üç yılın en düşük seviyesi yakınlarında yeni alımlar geldi," dedi ve "Bunun sürdürülebilir bir fiyat sıçraması olup olmadığını söylemek için çok erken. Bu haftaki önemli makro veriler öncesi, çok fazla oyunculunun yeni uzun pozisyon açma konusunda istekli olma ihtimali düşük" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 yükselerek, yerel saat ile 07:46'da, ons başına 1,257 dolara geldi. Metal 28 Haziran'da ons başına 1,179.40 dolar seviyesini görerek 2 Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün bu saat itibariyle ortalamasına yakın bir seviyedeydi. Spot altın Londra'da yüzde 0.4 yükselerek, ons başına 1,258 dolara çıktı.

-Altın fiyatı-

Altın, ABD merkez bankası Fed'in diğer ülkelere faiz indiriminde ve varlık alımlarında öncülük etmesi ile birlikte, 2008'deki seviyesini ikiye katlayarak, Eylül 2011'de ons başına 1,923.70 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Haziran ayı tarım dışı istihdam verisinin, işverenlerin istihdamı artırmaya devam ettiklerini göstermesi bekleniyor. ABD piyasaları yarın Bağımsızlık Günü tatili nedeniyle kapalı.

Standard Bank Plc'ye ait SBG Securities (Pty) Ltd., 1 Temmuz'daki değerlendirmesinde, 1,600 doların altında fiziki talebin güçlü olduğunu kaydederken, Barclays Plc, alımların, kısmen dünyanın en büyük altın kullanıcısı Hindistan'ın altın ithalatına getirdiği kısıtlamalardan dolayı, metalin ayı piyasasına girdiği Nisan ayındakilere göre daha zayıf olduğunu belirtti.

Heraeus Metals Hong Kong Ltd., Hong Kong,'da, fiziki alımlar iyileşirken, tüketicilerin Londra spot fiyatının üzerine yaklaşık 2.50 dolar prim ödemeleri ile birlikte, talebin Nisan ayındaki kadar güçlü olmadığını kaydetti. Bu prim geçen haftaki seviyesinin yakınında. Hong Kong'da primler, 2012 yılında Hindistan'dan sonraki en büyük tüketici olan Çin'deki talebin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

-Açık pozisyon kapatma-

CITICS Futures Co. analisti Huang Fulong, "Fiziki talep var, ancak Nisan ayında gördüğümüz ölçüde değil," dedi ve "Son açık pozisyon kapatma rallisinin, ABD'deki tatil ve Cuma günkü tarım dışı istiham verisi öncesi devam etmesi bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Eylül vadeli gümüş kontratları New York'ta  fazla değişmeyerek ons başına 19.565 dolarda kaldı. Metal 28 Haziran'da 18.17 dolara kadar inerek Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi ve bu yıl 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi'nin en kötü performans göstereni oldu.

Ekim vadeli platin yüzde 0.1 değer kaybederek ons başına 1,380.70 dolara gelirken, Eylül vadeli palladyum yüzde 0.3 kazançla 688.50 dolara çıktı.

(15:45'te güncellendi)