Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(13:15'te güncellendi)

Yurtiçi piyasalar, Asya piyasalarında, iyi çıkan verilere bağlı hafif yükselişin ardından güne temkinli bir iyimserlikle başladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi yüzde 0.30 yükselerek güne 76,965 puandan başladı. Açılışın hemen ardından, son iki günde olduğu üzere, endeks yine kırmızı bölgeye geçti. Seans boyunca hafif aşağıda kalan endeks, ilk seansı yüzde 0,27 kayıpla 76.526,39 puandan kapadı.

İkinci seansın başında gelen hafif alımlarla biraz toparlayan endeks, dünkü kapanış seviyesine yaklaşarak, 76,705 puana çıktı. Ancak sakin satıcılı seyrin sürmesi ile birlikte, BIST 100 Endeksi hafif aşağıdaki seyrine geri döndü.

Dolar-TL kuru fazla değişmeyerek 1.92'nin üzerindeki seyrini sürdürüyor. Gösterge tahvil faizi dün yüzde 7.70 seviyesinden kapandıktan sonra, güne düşüşle başladı ve yüzde 7.34 seviyesine indi.

Seper kur 2.2180 seviyesinde seyrediyor.

Merkez Bankası 1 hafta vadeli 5 milyar liralık repo ihalesi açtı. İhaleye 24.6 milyar lira teklif geldi.

Merkez Bankası, ayrıca, Döviz satım ihalesinde asgari miktarı 50 milyon dolara düşürdü.

Merkez bankası 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı. İhaleye 73 milyon dolar talep geldi ve fiyat 1.9233 oldu.

ALB Menkul Değer Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, Bloomberg HT canlı yayınında,"Avrupa borsaları yüzde 1 civarında aşağıda. Biz daha sağlamız. Tahvil faizlerindeki düşüş ve doların durulması, yurtiçinde hisse senetlerinin düşüşlerini sınırladı. 77,000 seviyesi önemli bir direnç. Birkaç kez bu seviyeyi denedik ama aşamadık. 77,000-77,600 arasında boşluk var. Bu bölge aşılırsa hareket hızlanır. Dolar-TL ve tahvil faizi endeksin yönünü belirleyecek" dedi.

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, Borsa'nın dolar bazında yüzde 30 düştüğünü ve hiçbir borsada bu kadar düşüş olmadığına dikkat çekti ve "Piyasa aşırı iskontolu hale geldi. Bu noktada, gelişen piyasalara göre Türkiye nerede? Fiyat-kazanç oranı12.5'ten 9.5'e kadar düştükten sonra 10.2'ye geldi. Bu seviyedeki fiyat-kazanç pahalı değil" dedi.

Özarslan, "Faizlerdeki yükseliş, piyasayı iki türlü olumsuz etkiledi. Hem bankalar olumsuz etkilendi, hem de iskonto bakımından olumsuz etkisi oldu. Fazilerde yükseliş bekliyorduk, ancak dünyada faizler nereye gidecek? Merkez Bankası faiz silahını ne kadar kullanacak? Buna bakacağız. Yılsonu endekste 87,000 hedefimizi değiştirmedik. Ancak 87,000'lere hareket için tahvil faizinin yüzde6'lara gerilemesi gerekir. Kısa vadede 80,000-82,000 bandının kırılması zor. Ancak BIST 100 dünya borsaları ile birlikte kademeli yükselir" değerlendirmesinde bulundu.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı yorumda, "Merkez Bankası geçen hafta, faizin yükselmesini istemediğinin ve kuru da döviz satışları ile tutacağının işaretini verdi. Merkez toplam 1.85 milyar dolar sattı. Bundan sonraki dönemde tahvil faizlerinde kayda değer bir düşüş beklenmiyor. yabancı çıkışı sürüyor. Yurtdışında ortalık yatışırsa, kur biraz daha düşer ancak 1.90'ın altı zor görünüyor. Seper kurda beklentimiz 2.15-20 aralığı." dedi.

Cömert, "Fiyat-kazanç oranlarına göre Türkiye borsası gelişen piyasa ortalamasına yakın. Ne ucuz ne de pahalı. Piyasa bir süre buralarda kalır. Değişen faiz ve kur nedeniyle endeks tahminlerimizi yenileyeceğiz. Bu faiz ve yurtdışı ekonomik görünümünde, endeksin kabaca 80,000'in biraz üzerinde olması normal" değerlendirmesinde bulundu.

(13:15'te güncellendi)