Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisindeki ilerleme sinyallerinin Fed'in yakın zamanda tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı spekülasyonuna neden olmasıyla dolar, euro karşısında 1 ayın en yükseğinin yalnızca yüzde 0.6 mesafesinde seyretti.

Dolar, ABD'de 3 ayın en büyük sıçramasını kaydettiği düşünülen fabrika siparişi verisi ve düşüşe işaret edeceği tahmin edilen işsizlik rakamlarının öncesinde destek buldu. Avustralya doları, merkez bankasının faiz kararı öncesinde zayıfladı.

Dolardaki güçlenmenin devam edeceğini öngören Australia&New Zealand Banking Group LTd.'un Döviz stratejistlerinden Andrew Salter, piyasanın istihdam piyasası ve para politikası uygulamalarındaki her gelişmeye duyarlı olacağını söyledi.

Dolar, euro karşısında Tokyo saati ile 13:04 itibariyle 1.3062 seviyesinde seyretti. ABD doları 26 Haziran'da 1.2985 düzeyinden euroya karşı 3 Haziran'dan bu yana en güçlü düzeyini kaydetti. Dolar, yen karşısında dün gün içinde 99.86 seviyesinden 5 Haziran'dan bu yana en yükseğine işaret etmesinin ardından bugün dünkü kapınışındaki 99.66 düzeyinden bir miktar gevşeyerek 99.59'dan işlem gördü. Euro, yene karşı erken saatlerde 130.27'den 11 Haziran'dan bu yana en yükseğine tırmanması sonrasında 130.08'de seyretti.

Avustralya doları, ABD doları karşısında dün yüzde 1.1 primlenerek 13 Haziran'dan bu yana en büyük günlük kazancını kaydetmesi sonrasında bugün yüzde 0.2 değer kaybederek 92.17 ABD centintden işlem gördü.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre ABD'de fabrika siparişleri Mayıs'ta yüzde 2 tırmandı. Beklentinin teyit edilmesi hâlinde bu, Şubat'tan bu  yana en büyük sıçrama olacak.