Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon bankalarının hükümet tahvillerine bağımlılığı, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin dünyanın en büyük 3. ekonomisini canlandırma planlanları için risk teşkil ediyor.

Kredi taleplerinin son yıllarda durmasıyla tahvil birikten bankalar, tahvil piyasasının hükümet ve merkez bankasının enflasyona ulaşma çabalarının ardından kendi çevresine dönmesi ve faizlerin yükselmesiyle değerleri 151 trilyon yene ulaşan varlıklarındaki zarar riskini azaltmaya çalışıyor.

Ancak Abe'nin göreve gelmesinin 6 ay sonrasında bankalar tahvil varlıklarını azaltmaya çalışsa da, hanehalkı ve şirketler yeterli miktarda kredi çekmeyerek, rekor düzeyde fazla mevduata sahip olan bankaların canını sıkıyor. Okasak Asset Managemen Co.'nun tahvil yöneticilerinden Satoshi Yamada, Abenomi olarak adlandırılan Abe'nin deflasyonu sonlandırma, kredi taleplerini destekleme ve ekonomik büyüme yaratma vizyonunun hâlen mevcut realiteden uzak olduğunu savunuyor.

Tokyo'daki Mizuho Securities Co.'nun kıdemli tahvil stratejistlerinden Teruyoshi Sotome, "Bankaların Japon hükümet tahvillerinden başka nakitlerini park edecek yerleri yok. Volatilite sakinleştiğinde yeniden alımlara başlayacaklarına inanıyorum" yorumunda bulundu.

Daha uzun vadeli tahvil tutmalarından ötürü yuerel bankalar tahvil faizlerdeki dalgalanmalara karşı, büyük bankalardan daha duyarlı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Mayıs'ta kırsal bölgelerdeki kredi taleplerinin, yerel bankaları hisselerden gelecek faiz gelirine yönelmeleri için fazla yavaş seyrettiğini söylemişti.