Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

UBS AG, emtiadaki güçlü seyrin sona erdiğini kaydetti ve yatırımcılara, özellikle altın olmak üzere, hammaddelerdeki varlıklarını azaltma ve hisse senedi alma tavsiyesinde bulundu.

Londra'da UBS stratejistlerinden Stephane Deo, bugünkü raporunda, ABD'deki yavaş büyümenin hisse senetlerini emtiadan daha fazla destekleyeceğini ve Fed'in teşvikleri azaltmasının altın fiyatlarında negatif etkisinin olacağını kaydetti. Sanayi metalleri, artan arz ve en büyük kullanıcı ülke olan Çin'de yavaşlayan büyümeden dolayı, "underweight" olarak notlandırıldı.

Altın, ABD merkez bankası Fed'in diğer ülkelere faiz indiriminde ve varlık alımlarında öncülük etmesi ile birlikte, 2008'deki seviyesini ikiye katlayarak, Eylül 2011'de ons başına 1,921.15 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, geçen ay yaptığı açıklamada, ekonomideki iyileşmenin sürmesi ile birlikte, halen aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarının bu yıl azaltılabileceğini ve gelecek yıl sonlandırılabileceğini kaydetti.

Deo, "Altın sıkıntı çekmeye devam edecek," dedi ve "Son 10 yıldaki gösterişli bir performansın ardından, sanayi metallerinin performansı, mevcut 10 yılın başından bu yana hisse senetlerinin performansının altında kaldı" dedi.

Altın, bazı yatırımcıların metalin varlık koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerinin ardından Nisan ayında ayı piyasasına girdi ve bu yılın başından bu yana yüzde 25 düştü. Spot altın Londra saati ile 12:31'de ons başına 1,259.70 dolar seviyesinde seyrediyordu.