Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD bankacılık düzenleyicileri 2008 yılında meydana gelen finansal krizin bir benzerini önlemek amacıyla yaratılan yeni sermaye standardları doğrultusunda ABD bankalarının bazı ufak firmalara kredi verilmesi konusunda şartların gevşetilmesi için anlaşmaya vardı.

Düzenlemedeki değişiklikler bugün Federal Reserve tarafından açıklanırken, ilk düzenlemelerin bir yıl sonrasına ve Avrupa'daki politika yapıcıların kendi raporlarını bitirmesinin bir hafta sonrasına denk geldi. Fed 972 sayfalık planın oylamasını bugün yapmayı planlıyor.

Bankacılık Denetlemesi üzerine yoğunlaşan Basel Komitesi'nin diğer 26 üyesi gibi ABD de 2010 yılında dünya bankaları için minimum sermaye seviyelerinin nasıl ayarlanacağına yönelik revizyonları uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Bu fonlar dünyanın büyük bankalarından birinin finansal krizde batarak diğer bankaları da kendisiyle birlikte aşağı çekme ihtimaline karşı bir tampon oluşturuyor.

PricewaterhouseCoopers LLP mali hizmetler regülatörü Coryann Stefansson, "Kamu ve bölgesel bankalar battığı zaman sisteme yönelik riskler oluşturmuyorlar. O yüzden Basel veya diğer katı bankacılık sermayesi kurallarını delmeden bu tür bankalara yönelik uygulamaları yumuşatmak kolay" yorumunu yaptı.