Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Fed/Dudley: Ekonomi 2014'te daha hızlı büyüyecek

Fed New York Başkanı William C. Dudley, ekonomik büyümenin 2014'te büyük olasılıkla daha da hızlanacağı, bununla birlikte merkez bankasının tahvil alımlarını azaltma ihtimalinin artacağı yorumunu yaptı. Dudley rekor seviyedeki teşviklere destek vermişti.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) başkan yardımcılığı da yapan ve hiçbir para politikası kararına karşı görüşte olmayan Dudley'in Stamford'ta yaptığı konuşmanın metninde, "Ekonomik büyüme hızının 2014 yılında hissedilir şekilde artması güçlü bir ihtimal" ifadeleri yer aldı.

Dudley ek olarak, "İş sektörü piyasası durumu ve ekonomik büyüme ivmesi geçen yıllarda olduğu gibi yine FOMC beklentilerinden kötü olsaydı, varlık alımlarının daha yüksek bir hızla ve daha uzun bir süre devam edeceğini düşünürdüm" dedi.

-ABD fabrika siparişleri yükseldi

ABD'de fabrika siparişleri Mayıs ayında yükselerek, imalat sektörünün istikrara ulaştığı sinyalini veren geniş kapsamlı kazançları yansıtmış oldu.

Siparişler Mayıs ayında yüzde 2.1 artarken bir önceki ayın revize edilmiş rakamı yüzde 1.3 olarak gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan 61 ekonomistin tahmin medyanı ise yüzde 2'lik bir yükseliş bekliyordu. Sermaye ekipmanına yönelik talepler geçtiğimiz hafta hükümetin tahminlerinden daha fazla yükseldi.

-ABD hisseleri "Dudley" sonrasında yükseldi

ABD hisseleri, fabrika siparişlerinin Mayıs ayında yükselmesi ve Fed New York Başkanı William C. Dudley'in gerektiği takdirde tahvil alımlarına devam edileceğini açıklamasıyla, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin dün yaşadığı yükselişin ardından bugün de yükseliyor.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek New York saati ile 13:13'te 1,619.36 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 25.77 puan, yani yüzde 0.2 artışla 15,000.73 puana geldi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 9.5 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri günü kayıpla tamamladı

Avrupa hisseleri, İngiltere'de inşaat sektörünün beklenenden daha az büyümesi ile, gösterge endeks Stoxx Europe 600'ün dün gerçekleştirdiği rallinin ardından bugün gerileme kaydetti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.4 düşerek 287.13 puandan kapandı. Endeks dün Euro Bölgesi fabrika üretiminin Haziran ayında beklenenden daha az daralması ve Japon imalatçılarının 2011 yılının 3. çeyreğinden beri en iyimser dönemi geçirmesiyle yükselmişti.

-Piyasalar veriler ile "yön" çiziyor

ABD hisse senetleri, yatırımcıların Fed yetkililerinin bugün yapacağı konuşmaları beklemeleri ile birlikte, yükselişini ikinci güne taşırken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor. Japon yeni dolar karşısında son bir ayda ilk kez 100 seviyesinin ötesine gevşedi. Emtia grubu, doğalgazın öncülüğünde ralli yaptı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.4 yükselerek, New York saati ile 10:13'te 1,620.99 puana çıktı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi, erken saatlerdeki yükselişin ardından, bir baz puan düşüşle yüzde 2.47'ye indi. Yen dolar karşısında yüzde 0.7 değer kaybederek 100.35 seviyesine geldi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, doğalgaz fiyatlarındaki yüzde 1.7'lik yükselişin desteği ile yüzde 0.7'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

-Petrol stok beklentileriyle yükseldi

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ABD'de stokların bir aydır ilk defa düşüş gösterdiği beklentleriyle iki haftalık bir sürenin en yüksek seviyesine yakın seyir izledi.


Ağustos vadeli WTI petrolün varil fiyatı 32 sent yükselerek New York Mercantile Exchange'de (Nymex) Londra saatiyle 13:12'de 98.31 dolardan işlem gördü. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 118 üzerinde gerçekleşti. Kontrat dün 1.43 dolar yükselerek 97.99 dolar olurken, 19 Haziran'dan bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirdi.

Ağustos vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 25 sent yükseldi ve ICE Futures Europe Borsasında 103.25 dolardan işlem gördü. Brent petrolün WTI petrole olan farkı ise 4.94 dolar oldu. Bu fark dün 5.01 dolar olarak 4 Ocak 2011'den bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.