Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çernobil faciasından bu yana dünyada görülen en kötü nükleer felakete neden olan Fukushima'nın ardından Japonya, 48 nükleer reaktörün bazılarını yeniden başlatılmaları için geri sayım başladı.

Ülkenin Nükleer Düzenleme Otoritesi 8 Temmuz'da santralleri yeniden çalıştırma başvurularını toplayacak ve 5 şirket izin istemeyi planlıyor. Fukushima bölgesindeki yoğun radyasyonun nedeni olan Dai-ichi'nin operatörü Tokyo Electric Power Co. dün Kashiwazaki-Kariwa nükleer santralini en yakın zamanda yeniden başlatmya çalışacağını açıkladı. Şİrketin hisseleri yüzde 19 tırmandı.

Nükleer santrallerinin kapatılması sonrasında doğan enerji açığını ekstra petrol ve gaz ithalatına milyarlarca dolar akıtarak telafi etmeye çalışan şirketler için yeni güvenlik kuralları ve kontrolleri yerine getirmek zaruri bir önem taşıyor. Japonya bu yıl Mart'ta sonlanan yılda fosil yakıtlara 24.7 trilyon yen (241 milyar dolar) ödeyerek, felaket öncesindeki yılın yüzde 36 üzerinde harcama yaptı. Yenin bu yıl yüzde 13 zayıflaması da ithalatı daha pahalı hâle getirdi.

Güvenlik değerlendirmesi şartlarının çok önemli olduğunu dile getiren Tepco'nun başkanı Naomi Hirose, "Mevcut planımız, Nisan'da reaktörleri yeniden çalıştırmaktı. Şartlar öncekilerden farklı olunca kâr elde etmek neredeyse imkansız" yorumunda bulundu.

Japonya'nın 9 nükleer santrali 31 Mart'ta sonlanan yılda 1.59 trilyon yen  zarar etti.