Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:25'te güncellendi)

Hisse senetleri tüm dünyada, Portekiz'de iki bakanın istifası sonrası ülkenin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizinin Kasım ayından bu yana ilk kez yüzde 8'i aşmasının ardından gelen satışların öncülüğünde, değer kaybetti. Ham petrol fiyatları, Mısır'daki siyasi olaylar ve petrol stoklarındaki azalmanın etkisi ile son dokuz ayda ilk kez 100 dolar seviyesini aştı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York saati ile 09:31'de, yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu. Portekiz hisse senetlerinin gösterge endeksi yüzde 5.9 düşerken, işlem hacmi son 30 günün ortalamasının altı katına çıktı. Portekiz'in gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 139 baz puan yükselerek yüzde 8.11'e kadar çıktı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.5 geriledi ve ABD'nin 10 yıl vadeli tahvilleri kazançlarını geri verdi ve önceki kapanış seviyelerine geldi. Batı Teksas petrolü yüzde 2 değer kazanarak varil başına 101.56 dolara ulaştı. Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında yükseldi.

İki bakanın istifası, Portekiz'in, kurtarma programının son 12 ayına girilmesi ile birlikte, ilave bütçe kısıntılarını uygulamada zorluk çekeceğini işaret etti. Ham petrol fiyatları, Mısır'daki siyasi kargaşanın Süveyş Kanalı yoluyla petrol sevkiyatını olumsuz etkileyeceği endişeleri ve ABD'de stokların düşmesi ile birlikte, son dokuz ayda ilk kez 100 dolar seviyesini aştı. Bugün ABD'de açıklanan özel sektör itihdam verisi beklenenden fazla artış gösterdi ve işsizlik başvuruları düştü. ABD'de Cuma günü Haziran ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanacak.

Londra'da Berenberg Bank ekonomisti Holger Schmieding, "Portekiz'deki siyasi kriz açık bir şekilde, kemer sıkmadan kaynaklanan bezginliği gösteriyor," dedi ve "Eğer Portekiz, kemer sıkmanın ve reformun 'zoraki aşk' politikasından kararlı bir şekilde saparsa, önemli bir ikilem ortaya çıkıyor. Kurtarma paketinin koşullarının çok fazla gevşetilmesi, diğer ülkelerin de çabalarını zayıflatabilir. Ancak kurtarma paketinin koşullarının gevşetilmemesi, Portekiz'in başarısız olma riskini artırabilir" değerlendirmesinde bulundu.

(17:25'te güncellendi)