Advertisement
SAĞLIK ABONE OL

Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, Agriven Hayvancılık Tarım, Gıda, Dış Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Levent İşanlar ve Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, BloombergHT ekranlarında Türkiye'nin gıda, tarım ve hayvancılık politikalarını tartıştılar.

İlk olarak söz alan Levent İşanlar, Türkiye'de hayvancılık sektöründeki sorunlara değinirken, en önemli sorunlardan biri olarak hayvanların beslenmesini gösterdi. İşanlar, "Bulgaristan örneğini vereyim; Bulgaristan'da çiftliğimiz var. Orada kuzulara 25 Kuruşa mısır verebilirken, Türkiye'de 55-60 kuruştan veriyoruz. Bulgaristan'da yaklaşık hesabı şöyle vurmak gerekirse 5-10 civarı en fazla 15 kuruş civarında yonca alabilecekken, burada rakamların geldiği seviye kıyaslanamayacak kadar yukarıda" derken, "Mısırımı satsam %15 kâr ediyorum, yoncamı satsam %70 kâr ediyorum, arpamı satsam %30 kâr ediyorum, bunların hepsini birleştirip hayvanıma veriyorum %5 kâr ediyorum" ifadelerini kullanarak hayvancılıktaki kâr oranlarının düşüklüğüne dikkat çekti. Son olarak şu andaki et tüketiminin 2050 yılında %70 daha fazla olacağını söyleyen İşanlar, hayvancılık sektörünün önemli bir fırsat olduğunu fakat bu işten gerçekten anlamadan adım atılmaması gerektiğini belirtti.

Süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Muratbey'in Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol ise, kaliteyi çağrıştıracak markalar arasında olmak için çaba gösterdiklerini ve bu noktaya ulaşılması için hiçbir şeyden kaçınılmaması gerektiğini vurguladı. Yem üretimi öneminin de altını çizen Erol, "Yem üretimi başlı başına bir konu. 20-22 milyon büyükbaş hayvan olduğunu düşünürsek, 57 milyon ton kaba yem ihtiyacımız var" diyerek, Türkiye'deki kaba yem üretiminin 10-15 milyon ton civarında olduğunu ifade etti. Türkiye'de satılan yemlerin arasındaki kalite farkına da değinen Necmi Erol, kötü beslenen bir hayvandan verim beklenemeyeceğini sözlerine ekledi.

Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt ise, yine kaba yemin önemine değinerek, hayvancılıkta toplam maliyetin %70'ini kaba yemin oluşturduğunu söyledi. 5 hayvan ile hayvancılık yapılamayacağını da belirten Bozkurt, "Yapılan bütün araştırmalar gösteriyor ki büyükbaşta 50, küçükbaşta 150 hayvandan aşağı beslerseniz orada ekonomik bir üretim yapmanız mümkün değil" ifadelerini kullandı. Hayvanlardan alınan verimin önemine de değinen Rüştü Bozkurt, Türkiye'de ortalama 30-35 kg süt alan çiftlikler varken 5 kg süt alınan hayvanlarla çiftçilik yapılamayacağının altını çizdi.