Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:40'ta güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatları, ABD'de istihdamın Haziran ayında beklenenden daha fazla yükselmesi ile oluşan ekonomik iyimserlik ve Mısır'daki huzursuzluğun giderek artması ile, 14 ayın en yükseğinde.

Vadeliler, ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre istihdamın Haziran ayında 195,000 artarak, beklenti 165,000 artışın üzerinde gerçekleşmesi sonucunda yüzde 1.9 yükseldi. Mısır'da Müslüman Kardeşler'in halkı darbeye karşı protestoya davet etmesiyle, Muhammed Mursi'nin destekçileri ve karşıtları ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar meydana geldi. Brent petrolü Londra'da, Kuzey Denizi ihracatlarının gelecek ay düşeceğini gösteren veriler sonrasında WTI petrolüne göre daha fazla yükseldi.

Again Capital LLC ortaklarından John Kilduff, "Petrol güç kazanıyor, çünkü beklenenden iyi gelen istihdam oranı daha fazla petrol talebi olacağı anlamına geliyor. Mısır'da protestoların devam etmesiyle risk artıyor" yorumunu yaptı.

Ağustos vadeli WTI petrolün varil fiyatı 1.78 dolar yükselmesinin ardından New York Mercantile Exchange'de New York saatiyle 13:24'te 103.02 dolardan işlem gördü. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 15 aşağısında gerçekleşti. ABD Bağımsızlık Günü tatili nedeniyle dün piyasalarda işlem yapılmadı.

Fiyatlar 28 Haziran'dan bu yana yüzde 4.6 ilerlerken, Nisan 2012'den bu yana ilk defa haftayı 100 doların üzerinde bitirmeye doğru ilerliyor.

(21:40'ta güncellendi)