Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:50'de güncellendi)

Dolar euro karşısında, ekonomistlerin işsizlik oranını aşağı çekmeye yetecek kadar istihdam artışı olacağı tahmininde bulunduğu veriler öncesi, dünyanın en büyük ekonomisinde büyüme beklentilerinin güçlenmesi ile birlikte, son beş haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar Endeksi, iyileşmekte olan ABD ekonomisinin Fed'i dolarda gevşemeye neden olan parasal teşvikleri azaltmaya yönelteceği beklentisi ile son beş haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Sterlin dolar karşısında, İngiltere Merkez Bankası'nın ekonomik toparlanmaya destek için daha fazlasını yapmaya hazır olduğu yolundaki spekülasyona bağlı olarak, son üç ayın en düşük seviyesine indi. Norveç kronu, imalat sanayi üretiminin ekonomistlerin tahmininden daha fazla düştüğünü gösteren veri sonrası değer kaybetti.

Londra'da Deutsche Bank AG stratejisti Henrik Gullberg, "Güçlü bir veri, teşviklerin azaltılmasının daha erken yapılacağı beklentilerini güçlendirecek ve ayrıca, teşviklerin azaltılmasının boyutu konusunda da beklentileri etkileyebilir," dedi ve "Piyasa büyük ölçüde güçlü dolar için pozisyon almış durumda" değerlendirmesinde bulundu.

Dolar euro karşısında, dün yüzde 0.7 değer kazandıktan sonra, yüzde 0.3 yükselerek, New York saati ile 06:07'de, 1.2873 seviyesine çıktı. ABD para birimi yen karşısında, 3 Temmuz'da 100.86 ile 31 Mayıs'tan bu yana en güçlü sevieysine ulaştıktan sonra, fazla değişmeyerek 99.96 seviyesinde kaldı. Euro yen karşısında yüzde 0.4 kayıpla 128.68 seviyesine geldi.

ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi, 84.04 ile 29 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra, yüzde 1 yükselişle 84.021 seviyesine geldi.

(13:50'de güncellendi)