Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır hisseleri, geçici Cumhurbaşkanı tarafından yeni seçimler için bir zaman dilimi belirlenmesiyle bir ayın en büyük düşüşünden toparlandı. Gösterge tahviller düşüşünü ikinci güne taşırken, Kahire'deki çatışmalarla temerrüt riski arttı.

Mısır'da gösterge endeks olan EGX 30 Endeksi, işlem gören hisselerin biri dışında hepsinin artış göstermesiyle yüzde 3.3 yükselerek, 4 Temmuz'dan bu yana en büyük sıçramayı kaydetti ve 5,290.02 puan oldu. Ülkenin en büyük kamuya açık bankası Commercial International Bank Egypt SAE, kazançlara öncülük ederken, yüzde 4.4 ralli ile son üç ay ortalamasının 1.2 katında bir artış gösterdi. Nisan 2020 vadeli yüzde 5.75'lik hükümet tahvili faizleri 26 baz puan yükselerek Kahire saati ile 14:52'de yüzde 9.59 oldu.

Mısır'da geçen hafta Mursi'nin görevine son verilmesinin ardından ordu tarafından geçici Cumhurbaşkanı olarak atanan Adly Mansour, dün yaptığı açıklamada Mısır'da anayasanın korunması ve önümüzdeki yedi ay içerisinde meclis seçimleri yapılması gerektiğini belirtti. EGX 30 Endeksi dün yüzde 3.6 gerilerken, İslamcı grupların Republican Guard building dışında askerler tarafından vurulması olayında 50'nin üzerinde ölü olmasının ardından tahvil fiyatları da geriledi.

Kahire merkezli EFG-Hermes Holding SAE araştırma şefi Wael Ziada, "Anayasa'nın korunması ve seçim planlarıyla ilgili açıklamalar Mısır için orta ve uzun vadede iyi, bu nedenle hisselerde yükseliş görüyoruz. Öte yandan borç varlıkları, Mısır'ın makro ekonomik durumundaki riske ve kısa vadeli borçları geri ödemelerde oluşabilecek zorluklara daha fazla tepki veriyor" ifadelerini kullandı.