Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Barclays Plc., Türk lirasının yıl sonuna kadar güçleneceği tahmininin, merkez bankasının desteğine rağmen ülkenin dış fonlama ihtiyaçlarından ötürü zayıflayabileceğini söyledi.

Türk lirasının 3. çeyreğin sonuna kadar dolar karşısında yüzde 3 değerlenerek 1.89 seviyesine çıkacağını, 31 Aralık'ta ise 1.90'a doğru bir miktar gevşeyeceğini öngören Barclays Plc'nin Londra'daki gelişen piyasalar stratejistlerinden ve sob 2 çeyreğin en iyi tahmincisi Koon Chow, kurda istikrar sağlanması hâlinde, gelişen piyasalar arasındaki en yükseklerdne biri olan tahvil faizlerinin düşebileceğini belirtti.

Chow, politika yapıcıların, TL'ye bir miktar destek olacak şekilde likiditeyi sıkı tutacağı ve muhtemelen faizlerde ayarlama yapacağını söyleyen Chow, "Ancak tahminlerimizde artan riskler var. Bu, Türkiye'nin en büyük gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında en büyük dış fonlama ihtiyacına sahip olanlardan birisi olmasından kaynaklanıyor" yorumunda bulundu.

ABD'de geçtiğimiz hafta istihdam verisinin beklenenden iyi gelmesi üzerine Türkiye 2.25 milyar dolar ile rekor düzeyde Döviz satarak, TL'yi desteklemek için 4 haftadır yaptığı alımları 4.9 milyar dolara genişletti. Ekonominin ilk çeyrekte beklentinin üzerinde büyümesiyle Türkiye'nin cari açığı Nisan'da 2 yılın en büyük artışını kaydetti.