Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Altın vadeli kontratları, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin dün yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin "büyük çaplı bir genişlemeci para politikasına ihtiyaç duyduğunu" kaydetmesinin ardından, son bir yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Gümüş de değer kazandı.

Altın bu yılın ikinci çeyreğinde, Bernanke'nin Fed'in 18-19 Haziran toplantısının ardından yaptığı açıklamada, aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarının azaltılabileceğini kaydetmesi ile birlikte, yüzde 23'lük bir kayıp yaşadı. Fed'in bu toplantısının tutanakları dün açıkladı. Tutanaklar, birçok yetkilinin, tahvil alımlarının azaltılmasını desteklemeden önce, istihdamın iyileşmekte olduğuna ilişkin daha fazla işaret görmek istediğini gösterdi. ABD'de bugün açıklanan işsizlik başvuruları verisi geçen hafta son iki ayın en yüksek seviyesine çıktı.

New York'ta Marex North America LLC brokerı Carlos Perez-Santalla, "Altın Bernanke'nin teşviklerin şimdilerde daraltılmasının bir rüya olduğu izlenimi vermesinden güçlü destek buldu," dedi ve "Bugün açıklanan veriler de ekonominin tamamen toparlanmadığı gerçeğini güçlendirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 3 yükselerek, yerel saat ile 09:27'de, ons başına 1,284.70 dolara çıktı ve Haziran 2012'den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmeye yönlendi. Altın erken saatlerde, 1,297.20 dolara kadar çıkarak, güniçinde 1,300 doları aştığı son tarih olan 24 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 46 üzerindeydi.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "Piyasalar Bernanke'nin açıklamalarına olumlu tepki verdi," dedi ve "Beklentiler şimdi yükseliş yönünde olacak ve piyasa 1,300 dolar seviyesine doğru bir atak bekleyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Eylül vadeli gümüş kontratları, New York'ta, yüzde 4.5 yükselerek ons başına 20.035 dolara çıktı ve yükselişini dördüncü güne taşıyarak, 8 Mart'tan bu yana en uzun süreli çıkış dönemine yöneldi.

(17:00'de güncellendi)