Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:19'da güncellendi)

Gelişen piyasa hisseleri, Infosys Ltd.'nin beklenenden iyi satış tahminleriyle teknoloji şirketlerinin yükselmesi sonrasında küresel merkez bankalarının ekonomik teşviklere devam edeceği iddialarının güçlenmesiyle yükselerek, haftalık ralliyi genişletti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 12:34'te 942.63 puanda seyretti ve bu haftaki kazancını yüzde 2.9'a yükseltti. Infosys Mumbai'de altı ayın en büyük yükselişini kaydetti ve BIST 100 Endeksi'nde bankalar rallileri hızlandırdı. Çin hisseleri, hükümetin beklenenden düşük bir büyüme hızını tolere edebileceği endişesi ile geriledi. Brezilya reali gelişen ülke para birimlerindeki kayıplara öncülük etti.

Hisseler, Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Vitor Constancio'nun Euro Bölgesi ekonomisinin yavaş toparlanması nedeniyle genişlemeci politikaların uzun bir süre daha devam etmesi gerektiğini söylemesiyle yükselişini dördüncü güne taşıdı. Bu hafta içerisinde Fed Başkanı Ben S. Bernanke de ekonominin teşviklere ihtiyaç duymaya devam edeceğini söylemişti. Çin Maliya Bakanı Lou Jiwei ise yüzde 6.5'lik büyüme oranının büyük bir problem olmayacağını ifade etti.

Bernanke'nin açıklamalarının piyasalarda, teşviklerin bir anda sonlandırılacağı algısından kaynaklanan huzursuzluğu azalttığını söyleyen Rizal Commercial Banking Corp.'un yatırım yöneticilerinden Rico Gomez, "Çin'in büyümesindeki bir yavaşlama yalnızca fiyatları düşük emtia talebini etkilemeyecek" dedi.

(20:19'da güncellendi)