Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla 30 Haziran 2013 itibariyle kredi kullanan ortak sayısının 270 bine yaklaştığını, kullandırılan kredi hacminin ise 8.3 milyar liraya ulaştığını belirterek, "Kooperatif kefalet sistemi, çarkları döndürüyor, küçük işletmeyi olumsuz kredi sicili almaktan kurtararak krediye erişimini devam ettiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, bakanlığının kooperatifler aracılığıyla 8 milyondan fazla kooperatif ortağına yönelik önemli hizmetler sunduğunu ifade etti. Kredi ve Kefalet kooperatifleri aracılığıyla küçük işletmelerin, 2 milyona yakın esnaf ve sanatkarın kredi ihtiyaçlarını karşıladığına işaret eden Yazıcı, yardımlaşma ve dayanışma temelinde yer alan, küçük işletmelerin birleşerek kurdukları bu kooperatiflerin, esnafın teminat kurumu gibi çalışarak kredi ihtiyaçlarının kolayca karşılanmasını sağladığını bildirdi.

Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Ekonominin kılcal damarları diye adlandırabileceğimiz bu küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarını bu kooperatifler aracılığıyla karşılıyoruz. Bu krediler hizmet ve üretim sektörlerinin çarklarını döndürüyor, büyüyen Türkiye'ye güç veriyor. Bakanlığımız, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandırdığı bu kredilerle ekonominin kılcal damarları olan küçük işletmelerin çarkları döndürülmektedir. Bugün itibariyle Türkiye'nin 81 ilinde kurduğumuz bine yakın Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ile bu hizmetler sunulmaktadır. 30 Haziran 2013 itibariyle söz konusu kooperatiflerden 830 kooperatif de kefalet verebilecek durumdadır. Bu da kredi geri dönüşlerinin iyi bir noktada olduğunu
göstermektedir. Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile 30 Haziran 2013 itibariyle kredi kullanan ortak sayısı 270 bine yaklaşmıştır. Kooperatifler aracılığıyla 30 Haziran 2013 itibariyle kullandırılan kredi hacmi ise 8.3 milyar
liraya ulaşmıştır. Kooperatif kefalet sistemi, çarkları döndürüyor, küçük işletmeyi olumsuz kredi sicili almaktan kurtararak krediye erişimini devam ettiriyor."

AA