Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi Çin ikinci çeyrekte yavaşladı. Fabrika üretiminin de hız kestiği Çin, hükümetin finansal kriz riskini azaltmak için kredi genişlemesini azaltmaya çalışmasıyla daha fazla zayıflama riskiyle karşı karşıya geldi.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre Çin'de gayrisafi yurtiçi hasıla Nisan-Haziran döneminde yüzde 7.5 büyüdü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini de, ilk çeyrekteki yüzde 7.7 büyümenin ardından ikinci çeyrekte yüzde 7.5 olacağı yönündeydi. Ülkede sanayi üretimi Haziran'da, tatillerdeki sapmalar hariç küresel krizden bu yana en düşük hızında seyrederken, perakende satışlar beklentileri aştı.

Ekonomiyi yeniden yapılandırma ve büyümeyi daha sürdürülebilir hale getirmeye yönelik politikalara eğilen Çin'in yeni liderleri için bugünkü veriler önemli bir "tolerans" eşiği oluşturuyor. Sanayideki kapasite fazlası ve kredilerdeki balonlaşmayı kontrol altına almaya çalışan Çin Başbakanı Li Keqiang bu zamana kadar teşvik eklemeye direnirken, Çin Maliye Bakanı Lou Jiwei geçtiğimiz hafta yüzde 6.5 büyümenin çok büyük bir sorun olmayacağını söyledi.

Hong Kong'taki HSBC Holdings Plc baş Çİn ekonomisti Qu Hongbin, "Asıl sorun, eğer büyümedeki yavaşlamada taban seviyesi belirlemek isterlerse ne olacağı" diyerek, para politikası ve daha da önemlisi maliye politikası bakımından bir miktar alanın olduğuna işaret etti.