Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:54'te güncellendi)

ABD'de sanayi üretimi Haziran ayında son dört ayın en büyük yükselişini yaşayarak, imalat sanayinin yılın ikinci yarısında gelişim gösterdiği sinyallerini verdi.

Fabrika, maden ve kamu üretimleri Mayıs ayında büyük bir değişiklik yaşamamasının ardından Haziran ayında yüzde 0.3 yükselerek Şubat ayından bu yana en büyük artışı gerçekleştirdi. Bu rakam Bloomberg anketine katılan 86 ekonomistin tahmin medyanıyla aynı doğrultuda. Toplam üretimin yüzde 75'ini oluşturan imalat sanayi ise beklenenden fazla yükseldi.

Düşük stoklar ve yükselen otomobil satışları, bu yıl daha yumuşak olan yurtdışı piyasalar ile, ABD hükümetinin genel bütçe kesintileri ve yüksek faiz etkilerinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Taleplerin toparlanması ve üretimdeki artışların istikrar kazanması ABD ekonomisindeki genişlemenin daha da canlanmasını sağlayabilir.

Jefferies LLC şef finansal ekonomisti Ward McCarthy, "İmalat son birkaç ayda oldukça zayıftı, bu kötü haber. İyi haber ise imalatın yükseleceğini işaret eden göstergeler, belki de bu yükseliş başlamış olabilir" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.2'lik düşüş ile yüzde 0.7'lik artış arasında değişiklik gösterdi.

(16:54'te güncellendi)