Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın bölge bankalarının direktörleri geçtiğimiz ay Amerikan konut piyasasının, mali kesintiler ve yüksek işsizlik ortamında ılımlı ekonomik büyümenin desteklenmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Washington'daki toplantının tutanaklarına göre direktörler ekonomik aktivitenin ılımlı seyirde ilerlediğini görürken, genel olarak yüksek işsizlik oranı ve devam eden mali sıkılaştırmalardan kaynaklanan aşağı yönlü risklere dikkat çekti.

ABD'de dün açıklanan veriler ekonominin güç kazandığının altını çiziyor. ABD'de sanayi üretimi Haziran ayında son dört ayın en büyük yükselişini yaşayarak, imalat sanayinin yılın ikinci yarısında gelişim gösterdiği sinyallerini verdi. Fabrika, maden ve kamu hizmeti şirketlerinin üretimi yüzde 0.3 tırmanarak Şubat'tan bu yana en büyük sıçramasını yaptı. Dünyanın en büyük eknomisinde açıklanan bir başka veri olan konut inşaatçıları güveni de 7 yılın en yükseğine işaret etti.

Tutanaklar, Fed'in tahvil alımlarını azaltıp azaltmamasını değerlendiren 12 bölge bankasının yönetim kurulu üyeleri arasındaki tartışmalara yer verdi. Tartışmalar Fed'in Washington'da 13 Mayıs, 3 Haziran ve 17 Haziran'da düzenlenen Yönetim Kurulu toplantılarında göz önünde bulunduruldu. Yönetim kurulu, Şubat 2010'dan bu yana yüzde 0.75'te seyreden iskonto oranında bir değişikliğe gitmedi.

Kansas City ve Philadelphia Fed başkanları geçtiğimiz ay iskonto oranının 25 baz puan artırılarak yüzde 1'e çıkarılmasını istemişti.