Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:56'da güncellendi)

10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin merkez bankası tahvil alımlarının önceden planlanan bir şekilde yürütülmediğini ve ekonomik duruma göre beklenenden daha hızlı azaltılabileceği gibi genişletilebileceğini de söylemesinin ardından iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

ABD hazine tahvilleri, Bernanke'nin enflasyonun düşük seyretmeye devam etmesi ya da istihdam piyasasında beklenen gelişmenin sağlanamaması durumunda uzun bir süre daha genişlemeci politikaların devam ettirilebileceğini söylemesinin ardından yükselişini üçüncü güne taşıdı. Bernanke yarın Senato öncesinde açıklamalarda bulunacak. Tahviller ayrıca ABD'de konut başlangıçlarının Haziran ayında beklenmedik şekilde düşerek bir yılın en düşük seviyesinde görülmesiyle de kazançlarını genişletti.

Nomura Holdings Inc. şef faiz oranı stratejisti George Goncalves, "QE'nin daha önceden belirlenmiş bir yol izlemediği yankılanıyor. Hâlâ nasıl bir azaltma olacağı ve ne boyutta olacağıyla ilgili değişik seçenekler var" ifadelerini kullandı.

10 yıllık gösterge tahvil faizi altı baz puan düşerek New York saati ile 11:46'da yüzde 2.47 oldu. Faiz yüzde 2.46'ya kadar düşerek 3 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye dokundu. Mayıs 2023 vadeli yüzde 1.75'lik tahvilin fiyatı 15/32, yani 1,000 dolar nominal değerde 4.69 dolar artarak 93 23/32 oldu.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri 8 Temmuz'da yüzde 2.75'e ulaşarak Ağustos 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi görürken, 1 Mayıs'ta ise yüzde 1.61 ile bu yılın en düşük oranına gerilemişti. Faiz beş yıllık ortalama olan yüzde 2.74'ün aşağısında seyretmeye devam ediyor.

(19:56'da güncellendi)