Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ekonominin gelişim göstermesi durumunda parasal genişleme programını azaltacağı söylentileri arasında diğer büyük para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı.

Yen, bu hafta gerçekleşecek olan G20 maliye bakanları ve merkez bankaları toplantısının Japonya merkez bankasının (BOJ) enflasyonu yüzde 2'de tutmak için tasarlanan parasal genişleme politikasını destekleyeceği iddialarıyla dolar karşısında düşüşünü ikinci güne taşıdı. Dolar yen ve euro karşısında, ABD'de işsizlik başvurusu verilerinin beklenenden iyi gelmesiyle yükselmeye devam etti.

Faros Trading LLC şef araştırma görevlisi Dan Dorrow, "Azaltmaya başlanma zamanıyla ilgili fikirler genel anlamda değişmedi. Fed giderek gelişen verilere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Şu anda Bernanke modundayız" yorumunu yaptı.

Dolar yen karşısında yüzde 0.8 yükselerek New york saatiyle 10:08'de 100.40 yenden işlem görürken, euro karşısında ise yüzde 0.3 artışla 1.3087 dolar olarak yükselişini ikinci güne taşıdı. Euro yen karşısında yüzde 0.6 kazançla 131.42 yen olurken 131.47 yen seviyesini gördü.

Dolar, Philadelphia Fed'in genel ekonomik endeksinin Temmuz ayında 19.8'e yükselmesiyle yen karşısında kazançlarını artırdı. Bloomberg anketindeki tahminlere göre endeksin geçen ayda 12.5 olmasının ardından bu ay 8 olması bekleniyordu.