Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin parasal genişlemenin yakın zamanda azaltılacağı söylentilerini azaltması sonrasında diğer büyük para birimlerinin çoğu karşısında zayıfladı.

Doların bu düşüşünde ayrıca Çin merkez bankası yetkililerinin yarından itibaren taban kredi faizlerini kaldıracaklarını açıklaması da etkili oldu. Yen, Japonya'daki senato seçimleri öncesinde güçlendi. Endonezya rupisi ülke merkez bankasının aşamalı değer düşürme politikası ile düşüşünü on birinci güne taşıdı. Bernanke Senato'da yaptığı konuşmada dün, Eylül ayında varlık alımlarını düşürme kararı vermek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Washington'da bulunan Commonwealth Foreign Exchange Inc. şef market analisti Ömer Esiner, "Bernanke'nin hafta içerisinde yaptığı açıklamalardan sonra, birçok değişik senaryo söz konusu. Buna ihtiyaç duyulduğu takdirde varlık alımlarını artırmak da dahil. Eylül ayında azaltmaya başlanması hâlâ söz konusu fakat ABD verilerinde bazı yumuşaklıklar olması gibi bir risk azaltmayı Aralık'a erteleyebilir" yorumunu yaptı.

Dolar yen karşısında yüzde 0.1 gerileyerek New York saati ile 09:01'de 100.29 yenden işlem görürken, erken saatlerde yüzde 0.4 kadar artış göstermişti. Doların yen karşısında bu haftaki rallisi yüzde 1.1 seviyesinde. Dolar ayrıca euro karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.3103 dolar olurken haftalık yüzde 0.3'lük bir gerilemeye doğru yol alıyor. Euro yen karşısında yüzde 0.1 kayıpla 131.47 yen oldu.

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. Döviz stratejistlerinden Lee Hardman, doların önümüzdeki haftalarda euro karşısında 1.28 dolar ile 1.33 dolar aralığında seyredeceğini söyleyerek, yen karşısında ise muhtemelen iki hafta içerisinde 102 yene çıkacağını ve önümüzdeki 6-12 aylık bir süreçte de 110 yen olacağını belirtti.