Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) endeksi, günü dünkü kapanışa göre 1.148,77 puanlık düşüşle 75.873,99 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 1,49 oranında değer kaybederken toplam işlem hacmi 2,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi günü yüzde 2,56, holding endeksi ise yüzde 0,89 oranında düşüşle tamamladı.

Analistler, endeksin 77.000 puanın üzerinde tutunamadıktan sonra düşüşe geçtiğini ve gün boyu satıcılı seyrettiğini belirterek, önümüzdeki hafta salı günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

AA Finans "PPK Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, bu ay yapılacak PPK toplantısında Merkez Bankası'nın borç verme faiz oranında artış beklerken, politika ve borçlanma faiz oranında ise değişim beklemiyor.

15 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre ankete katılan ekonomistler yüzde 4,50 olan politika faizinde ve yüzde 3,50 olan borçlanma faizi oranında (faiz koridorunun altı) değişiklik beklemezken, yüzde 6,50 olan borç verme faiz oranında artış bekliyor.

Ankete katılan 15 ekonomistten 7'si TCMB'nin yüzde 6,50 olan borç verme faiz oranında (faiz koridorunun üst bandı) 100 baz puan, 6'sı 50 baz puan ve 2'si 75 baz puan artış olacağını yönünde görüş bildirdi. Borç verme faiz oranında değişiklik bekleyen ekonomistlerin beklentilerinin medyanı ise 75 baz puan oldu.

Para Politikası Kurulu 18 Haziran'da gerçekleştirdiği son toplantısında politika faizi, borç verme ve borçlanma faizinde değişikliğe gitmemişti.

AA