Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'ın bankalarınnakde girişini kısıtlaması ve Çin'in imalat göstergesinin beklenmedik şekilde daralmasının, Apple Inc.'in tedarikçileri arasındaki kazançları gölgelemesiyle gelişen piyasa hisselerinin büyük kısmı düşüş kaydetti.

Çin'in en büyük alüminyum üreticisi Aluminum Corp. of China Ltd., Hong KOng'ta 1 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. China Merchants Bank Co., rüçhan hakkı sunumunun onaylanmasının ardından yüzde 1.6 değer kaybetti. Hindistan'ın en büyük bankası State Bank of India yüzde 3.5 düştü. Inventec Corp., Apple'ın kazançlarının tahminleri aşmasının ardından 6 yılın zirvesine ralli yaptı.

Değer kazanan her 2 hisseye karşılık 3 hissenin değer kaybettiği MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 kazançla 969.76 puana yükseldi. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in öncü satın alma yöneticileri endeksine göre Çin'in imalatı Temmuz'da daha hızlı daralarak, dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki yavaşlamanın derinleştiğinin sinyalini verdi. Hindistan Merkez Bankası dün bankaların nakde girişini sıkılaştırdı ve günlük reserv oranı zorunluluğu dengesini yükseltti.

Verinin Çin ekonomisinin hâlen yavaşladığı ve henüz toparlanma sinyalininin olmadığını gösterdiğini söyleyen Dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, daha zayıf ekonomik verinin, bölge genelinde yatırımcıların güvenini sarsacağını belirtti.

HSBC Plc ve Markit Economics'in Çin Öncü İmalat Endeksi 47.7 puan ile beklentinin altında geldi. Verinin 1 Ağustos'taki final raporuyla da teyit edilmesi hâlinde imalat, 11 ayın en düşüğüne işaret edecek.