Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre büyük Amerikan bankaları, fonlamalarındaki yeni kuralların, finansal kurumların hükümet tahvillerine karşı borç aldığı 7 trilyon dolarlık repo piyasası için risk teşkil ederek, dünyanın en önemli finansal piyasalarından birini istikrarsızlaştırmak ile tehdit ettiğini söyledi.

JP Morgsan Chase'in analistleri, Avrupa, Japonya ve ABD'deki büyük bankaların, ABD ve yeni bankacılık regülatörleri tarafından son haftalarda teklif edilen yeni kaldıraç oranı kuralları altında repo piyasasındaki borçlanmalarını korumak için 180 milyar dolarlık ekstra sermaye tutmaları gerektiğini tahmin ediyor.

Repo piyasası her gün trilyonlarca dolarlık varlık ve finansal işlemlerin fonlanmasına yardımcı oluyor, ancak bu piyasa da 2008'de Lehman Brothers'ın iflasının ardından repo finansmanındaki geri çekilmes sonrasında düzenleme denetimine alındı.

Kurallar kapsamında repo piyasasında daha fazla tasarrufun kaçınılmaz göründüğünü söyleyen JP Morgan analistleri, araştırma raporlarında, "Bu altta yatan varlık sınıflarının likiditesi için istenmeyen bir haber" yorumunda bulundu.