Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Altın Meclisi tarafından yapılan bir açıklamaya göre geri dönüşüm materyallerinden elde edilen altın arzının bu yıl düşük fiyatlardan dolayı sarı metal sahiplerinin çok fazla satım yapmayacağı öngörüsüyle yüzde 25 düşebileceği tahmin ediliyor.

Konsey'in yatırım araştırma direktörü Marcus Grubb, hurda külçe altın arzının geçtiğimiz yıl 1,600 ton olduğunu ve bu rakamın 2013 yılında 300 veya 400 ton azalmasını beklediklerini ifade etti. Barclays Plc tarafından açıklanan verilere göreyse geri dönüşüm geçtiğimiz yılın toplam arzının yüzde 37'sini oluşturdu. Barclays aynı zamanda hurda altın satışının bu yıl 174 ton düşmesini bekliyor.

Bazı yatırımcılarının güvenini kaybettiği altın son 13 yılın ilk yıllık kaybına doğru ilerlerken, külçe altın destekli fon varlıkları Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Fiyatlar neredeyse 3 yılın en düşük seviyesine yaklaştıktan sonra sikke ve mücevherat satışlarıyla beraber yüzde 13 tekrar sıçradı. Grubb aynı zamanda birçok altın sahibinin sarı metali yüksek fiyatlardayken sattığını ve diğerlerinin ise şimdi yine fiyatların biraz daha yükselmesini beklediklerini söyledi.

Spot altın bu yıl yüzde 20 düşerek ons başına 1,338.95 dolar olurken, 28 Haziran'da 34 ayın en düşük seviyesi olan 1,180.50 dolara kadar geriledi. Standard & Poor's GSCI ham madde endeksi ise Ocak ayından bu yana yüzde 0.2 yükseldi, MSCI Tüm Dünya Endeksi yüzde 11 tırmandı. Bank of America endekslerine göre hazine tahvilleri yüzde 2.4 düştü.