Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore ekonomisi, Çin'deki yavaşlamanın görünüm bulandırmasına rağmen güçlü seyreden harcama ve özel tüketimin desteğiyle 2 yılın en yüksek büyümesine işaret etti.

Güney Kore Merkez Bankası, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının Nisan-Haziran döneminde yüzde 0.8 büyüdüğü önceki çeyrekten yüzde 1.1 büyüme kaydettiğini söyledi. Bloomberg anketine katılan 13 ekonomistin medyan tahmini ülkenin yüzde 0.8 büyüyeceği yönündeydi. Asya'nın en büyük 4. ekonomisi yıllık bazda yüzde 2.3 genişledi.

Devlet Başkanı Park Geun Hye Mayıs'ta politika faizini indirerek, emlak piyasasındaki durgunluk ve Güney Kore'nin en büyük ticaret ortağı Çin'deki yavaş büyümeye karşı ekonomiyi desteklemeye çalıştı. Ülkenin merkez bankası bu yıl yüzde 2.8 ve önümüzdeki yıl yüzde 4 ile 2010'dan bu yana en hızlısı olacağı tahmin edilen büyümesine ulaşmak için yerel talepi iyileştirmeye ve ihracatın gücünü korumaya çalışıyor.

GYH rakamlarının, yatırımcılara ekonomik görünüm konusunda güven teşkil edecek şekilde olumlu sürpriz yaptığını belirten Tongyang Securities Inc.'in sabit getirili varlık analistlerinden Lee Jae Hyung, "Bugünkü veri daha fazla parasal genişleme çağrılarını daha da azaltacak. BOK'un bir sonraki hamlesi faiz artışı olacak" dedi.