Advertisement
SAĞLIK ABONE OL

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, dünya genelinde 1,1 milyar kişinin tuvalet ihtiyacını açık alanda giderdiğini belirterek, 19 Kasım'ı Dünya Tuvalet Günü ilan etti.

BM Genel Kurulu'nda kabul edilen kararla, açık alanda tuvalet ihtiyacını gidermenin engellenmesi, hijyen ve sağlık koşullarını geliştirecek politikalar uygulanmasının amaçlandığı kaydedildi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, karara ilişkin yaptığı açıklamada, bütün insanların hijyenik koşullarda yaşaması için farkındalığın artırılması amacıyla böyle bir günün kabul edildiğini söyledi.

Bin yıllık kalkınma hedeflerindeki gelişmelere rağmen halen her üç kişiden birinin uygun koşullarda tuvalet imkanının olmadığını kaydeden Eliasson, "Her gün yaklaşık 2 bin çocuk önlenebilir ishal nedeniyle hayatını kaybediyor. Gelişmekte olan ülkelerde kanalizasyon ve temiz su yetersizliği nedeniyle yıllık 260 milyon dolar kayıp yaşanıyor" ifadesini kullandı.

Tuvalet imkanının temel insan saygınlığı için taşıdığı önemi de vurgulayan Eliasson, tuvalet imkanı olmayan kadınların tecavüz ve istismar riskiyle karşı karşıya olduklarını da belirtti.

BM rakamlarına göre, 7 milyarlık dünya nüfusunun 6 milyarı cep telefonuna sahipken ancak 4,5 milyar kişinin uygun koşulları taşıyan tuvalet imkanı bulunuyor.

2,5 milyar kişi yeterli kanalizasyon imkanlarından mahrum. 1,1 milyar kişi ise tuvalet ihtiyacını açık alanda gideriyor.

-Bill Gates de tuvaleti önemsiyor

Milyarder bilişimci Bill Gates de eşiyle kendi adını taşıyan Bill & Melinda Gates Vakfı aracılığı ile geçtiğimiz yıl tuvalet yarışması düzenlemişti. Geleceğin tuvaletleri için dünyanın çeşitli yerlerinden bilim insanlarının sunduğu projeler arasında insan dışkısını elektriğe çevirmek için mikrodalga enerjisinin kullanılması, idrarın ziyan edilmeden sifon suyu olarak kullanılması, katı dışkının kömüre çevrilmesi gibi örnekler de mevcuttu.

Bill & Melinda Gates Vakfı yarışmaya katılanlar tuvaletin su, elektrik ve septik sistem olmaksızın çalışması, dışarıya kirleten madde çıkarmaması, tercihen enerji ve diğer kaynakları muhafaza etmesi ve işletiminin günde 5 senti (9 kuruş) aşmaması kıstasları getirmişlerdi.