Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:16'da güncellendi)

Altın New York'ta, Fed politika yapıcılarının bu haftaki toplantısı öncesi, zayıf doların altına yönelik alternatif yatırım talebini artırmasının ardından değer kazandı ve son üç seansta ikinci yükselişi gerçekleştirdi.

Altın vadeli kontratları 26 Temmuz itibariyle bu ay yüzde 8 yükseldi ve Ocak 2012'den bu yana en hızlı aylık yükselişini göstermeye hazırlanıyor. Temmuz ayındaki artış, VTB Capital'a göre, yatırımcıların düşüş beklentisi ile açtıkları pozisyonları kapatması ve Asya'da gelen "fırsatçı" alışlardan kaynaklandı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi son beş haftanın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından yatay seyrediyor.

Altın bu yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve Fed'in, altının 12 yıl süren boğa hareketine destek sağlayan teşvikleri azaltabileceğine ilişkin endişelerle yüzde 20 düştü. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, 19 Haziran'da yaptığı açıklamada, ekonominin iyileşmesi durumunda, tahvil alımlarının yavaşlatılabileceğini kaydetmesinin ardından, bu ay yaptığı açıklamada, tahvil alımlarının Eylül ayında azaltılmasına ilişkin karar almak için henüz çok erken olduğunu belirtti. Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki gün sürecek olan toplantısı yarın başlayacak.

Deutsche Bank AG analistleri bugünkü raporlarında, "Değerli metaller Fed'den gelen parasal genişlemenin azaltılması konusundaki daha yumuşak tonlu açıklamalardan ve zayıflayan dolardan destek buluyor," dedi ve "Ancak altın fiyatlarının, ABD ekonomisinin bu yılın kalan kısmında ve 2014 yılına girerken hızlanmaya hazırlandığı bir ortamda, kırılgan kalmaya devam etmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Altın Fiyatları

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 yükselerek, yerel saat ile 10:53'te, ons başına 1,329.90 dolara çıktı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 2.2 yükseldi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 24 üzerinde gerçekleşti.

Altın destekil exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in verilerine göre, 26 Temmuz'da, 1,969.9 tona düşerek Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Eylül vadeli gümüş kontratları New York'ta, yüzde 0.3 yükselerek ons başına 19.835 dolar oldu.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Önümüzdeki birkaç günde yoğun ABD veri akışı var," dedi ve "Herkes bu verilere, ABD ekonomisinin belli bir büyüme hızında gitmeye devam edip etmediği çerçevesinden bakacak" değerlendirmesinde bulundu.

ABD merkez bankası Fed her ay 85 milyar dolar tutarında ABD Hazine tahvili ve mortgage destekli tahvil alımı yapıyor. Banka ayrıca, ekonomiyi desteklemek için, politika faizini, 2008 yılından bu yana, sıfır ila yüzde 0.25 aralığında tutuyor. ABD'de ikinci çeyrek gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verileri 31 Temmuz'da ve Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi ise 2 Ağustos'ta açıklanacak.

(20:16'da güncellendi)