Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü dünkü kapanışa göre 1.481,90 puanlık yükselişle 74.420,79 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 2,03 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 2,5 milyar lira oldu.

Güne Citigroup'un bazı büyük banka hisseleri için tavsiyesini "NÖTR"den "AL"a yükseltmesinin pozitif etkisi ile alıcılı başlayan Borsa İstanbul'da, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarının ardından yükselişin ivme kazandığı görüldü. Başçı'nın açıklamalarıyla en yüksek 74.562,74 puanı gören BIST 100 endeksi, gelen kar satışlarına rağmen günün en yükseğine yakın seviyeden günü tamamladı.

TCMB'nin açıkladığı enflasyon raporunda orta noktası yüzde 5,3 olan yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6,2'ye yükseltildi. Petrol fiyatlarına ilişkin beklentisini de 103 dolardan 107 dolara yükselten Merkez Bankası'nın, piyasa beklentilerini karşılaması ve finansal istikrara yönelik vurguları piyasalar tarafından pozitif algılandı.

İkinci seansta, ABD'de açıklanan konut ve tüketici güven endeksi verilerinin beklentilerin altında kalmasının da desteklediği BIST 100 endeksinde, gelen kar satışlarının sınırlı kaldığı ve yükseliş isteğinin korunması dikkati çekti. Analistler, özellikle Citigroup'un raporuyla dikkatlerin çevrildiği büyük banka hisselerindeki alışların, düşen faizler ve yurtdışı verilerden de destek bulduğunu belirtiyor.

Analistler, yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı ve sonrasında Başkan Ben Bernanke'nin açıklamaları ve ABD 2. çeyrek büyüme verilerinin küresel piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederken, BIST 100 endeksinin teknik olarak 72.000 - 75.500 bandının takip edileceğini, bu seviyelerin kırılması durumunda kırılma yönüne doğru yeni bir trendden söz edilebileceğini kaydediyor.

AA