Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:35'te güncellendi)

Gelişen piyasa hisseleri, Çin imalat verilerinin beklenmedik şekilde güçlenmesi ve yüksek petrol fiyatlarının üreticileri desteklemesi ile, son yedi günde ilk defa yükseldi. Brezilya reali dört yılın en düşüğüne geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 kazançla 952.36 puana yükseldi. Endeks geçtiğimiz altı günde yüzde 2.2 geriledi. Shanghai Composite Endeksi yüzde 1.8 yükselirken, Jiangxi Copper Co. ve China Shenhua Energy Co. geriledi. Petrol şirketi Petroleo Brasileriro SA Brezilya Ibovespa'da kazançları artırırken, Micex Endeksi ise OA Gazprom'un ralli yapması ile üç günlük düşüşü durdurdu. Bloomberg tarafından izlenen 24 gelişen ülke para biriminin yirmisi geriledi.

Hisseler, Çin'in hammadde talebini artıracağı beklentisi ile emtiaların ralli yapmasıyla birlikte yükseldi. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisine sahip olan Çin'de imalatın beklenmedik şekilde artması, hedeflere ulaşılmasıyla birlikte büyümeyi destekleyecek politikalarda bir azaltma ihtimalini akıllara getiriyor. Hisseler ayrıca Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin Fed'in teşvikleri sürdürme kararının ertesi gününde yaptığı açıklamalarda, AMB'nin faiz oranlarını daha uzun bir süre düşük seviyelerde tutacağını söylemesinden de destek buluyor.

New York merkezli Federated Investors Inc. uluslararası hisseler şefi Audrey Kaplan, "Gelişen ülke ekonomileri için yoğun şekilde durgunluk uyarısı yapıldı, fakat bir gerçek var ki bu ekonomiler hâlen gelişmiş olan ülkelerden hızlı büyüyor. Sarkaç, verilerin gelişim göstermesiyle birlikte çabucak değişebilir" yorumunu yaptı.

(18:35'te güncellendi)