Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman lüks otomobil üreticisi Daimler AG ve Fransız inşaatçı Vinci SA'dan International Business Machines Corp.ç ve 3M Co.'ya kadar birçok küresel şirket, Avrupa için en kötünün geride kaldığını belirtiyor.

Stoxx 600 Endeksi'ndeki 2. çeyrek bilançolarını açıklayan şirketlerin yarısından fazlasının satışları beklentinin üzerinde oldu. Bu rakam önceki çeyreğin yüzde 40 üzerine tekabül ediyor. Bu sıçramanın büyük kısmı Kuzey Amerika ve Asya'daki satışlardan kaynaklansa da, bu kez Avrupa'daki borç krizi kazançları gölgelemedi.

Fransa'nın 6 ay öncesinden daha iyi durumda olduğunu söyleyen Avrupa'nın en büyük inşaat şirketi Vinci'nin CEO'su Xavier Huillard, trafiğin genellikle öncü gösterge olduğuna dikkat çekerek, sinyallerin dibin görüldüğü ve toparlanma sürecine işaret ettiğini dile getirdi.

CEO'ların iyimserlik sinyalleri, bölgenin rekor süredir devam eden resesyondan toparlanmaya başladığını gösteren ekonomik verileri, büyük oranda Almanya'nın yardımıyla destekledi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi dün Euro Bölgesş'nde imalatın 2 yıldır ilk kez Temmuz'da sürpriz bir şekilde genişlemesinin ardından ekonomik göstergelerin Euro Bölgesi'nin en kötüyü geride bıraktığını söyledi.

Bölgedeki resesyondan en fazla etkilenen otomobil üreticileri, 2009'daki satış hacimlere ulaşmak yıllar alabilecek olsa da, en azından daha kötüye gitmeyeceğini belirtti. Stoxx 600 Otomobil & Parçalar Endeksi, yüzde 20 kazançla Avrupa'da bu yıl en iyi performans gösteren sektör grubu oldu.