Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi beklentileri karşılamayan ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından etkisini artıran alışlarla günü dünkü kapanışa göre 630,98 puanlık yükselişle 74.032,75 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 0,86 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 2,6 milyar lira oldu.

Güne sınırlı da olsa alıcılı bir başlangıç yapan BIST 100 endeksi, ilk seans boyunca dar bant içinde yatay hareket ettikten sonra ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin 185 bin olan piyasa beklentilerinin altında 162 bin olarak açıklanmasının ardından yükselişe geçti.

ABD'de açıklanan başta istihdam verisi olmak üzere makroekonomik verilerin güçlü olmamasının parasal genişlemeye yönelik iyimserliği artırdığını ifade eden analistler, bunun da döviz kurları ve faizlerde düşüşe neden olduğunu belirtiyor. Analistler döviz kurlarında volatilitenin azalması ve faizlerdeki düşüşün hisse senedi piyasalarını pozitif etkilediğini vurgulayarak, endeksin 74.000 puan üzerinde yaptığı kapanışın iyimserliği önümüzdeki haftaya taşıyabileceğini kaydediyor.

Yurt içi piyasalar önümüzdeki hafta, pazartesi günü açıklanacak Temmuz ayı enflasyon verilerini takip edecek.

AA Finans Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler, Temmuz ayında tüketici enflasyonun (TÜFE) yüzde 0,29 oranında gerçekleşmesini bekliyor. Ankete katılan ekonomistlerin Temmuz ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 0,45, en düşük ise yüzde 0,10 aralığında yer aldı.

Öte yandan ankete katılan ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentilerinin ortalaması da yüzde 7,03 oldu. Ankete katılan ekonomistler arasında yıl sonu enflasyon beklentisi en yüksek yüzde 7,50 ve en düşük yüzde 6,10 seviyelerinde oldu.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre haziran ayında enflasyon, Mayıs ayına göre yüzde 0,76 ve geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 8,30 olarak gerçekleşmişti.

AA