Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Kimya sektörü, temmuz ayında yüzde 20,2 artışla 1 milyar 559 milyon dolarlık ihracata imza attı. 7 aylık kimya ihracatı ise 10 milyar 120 milyon dolara yükseldi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden (İKMİB) yapılan açıklamaya göre, temmuz ayında yüzde 20,2 artışla 1 milyar 559 milyon dolarlık ihracata imza atan kimya, otomotiv ile hazır giyim ve konfeksiyonun ardından Türkiye'nin en çok ihracat yapan üçüncü sektörü oldu. Kimya ihracatı, ocak-temmuz döneminde ise 10 milyar 120 milyon dolara yükseldi.

Temmuz ayında 2013 yılının en iyi ihracat performansını sergileyen kimya sektörü, Ortadoğu'daki belirsizlik ve kargaşa ortamına rağmen bu dönemde en fazla ihracatı Mısır'a yaptı. Irak, Almanya, İtalya, İran, Malta, Yunanistan, Rusya, Azerbaycan-Nahçıvan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üst sıralarda yer aldı.

Ocak-temmuz döneminde de Mısır, Irak ve Almanya ilk üçteki yerini korurken, Malta, İran, Hollanda, Rusya, İtalya, Azerbaycan-Nahçıvan ve İspanya yılın ilk 7 ayında en çok ihracat yapılan diğer ülkeler oldu. Yılın 7 aylık döneminde Güney Afrika ülkeleri rekor ihracat artışını sürdürürken, Avrupa'ya yapılan ihracatta toparlanma dikkati çekti.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, açıklamada yer alan değerlendirmesinde, son dönemde Merkez Bankası'nın aldığı önlemler ve kurlardaki dengelenmenin ihracatı olumlu yönde etkilediğini belirterek, "Temmuz ayı performansımız ekonomimiz için büyük moral oldu. Hemen hemen tüm sektörlerde artış var. Kötümser havayı dağıtan bir seviyeye ulaştık. Türkiye ihracatına en fazla katkı sağlayan sektörlerin başında geliyoruz. Geçtiğimiz ay ihracatımızı yüzde 20 oranında artırmayı başardık. AB ülkelerine yaptığımız ihracat artışı da devam ediyor. Ümidimiz döviz kurunun dengeli bir şekilde devam etmesi yönünde" ifadelerini kullandı.

Yılın ikinci yarısıyla birlikte sektörün hızlı bir toparlanma içine girdiğini ifade eden Akyüz, sektörün yeni pazarlara ulaşması için uluslararası fuarlara ve dış alım heyet gezilerine ağırlık verdiklerini de kaydetti.

AA